Η Μ. Βρετανία απορρίπτει το σχέδιο Μακρόν να στείλει στρατεύματα το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία
Shutterstock
Shutterstock

Η Μ. Βρετανία απορρίπτει το σχέδιο Μακρόν να στείλει στρατεύματα το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Η αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα αποτελούσε σημαντική κλιμάκωση του πολέμου. Βάσει αυτής της άποψης, απορρίφθηκε από τη Μεγάλη Βρετανία το σχέδιο του Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων στην απειλούμενη από τη Ρωσία, Ουκρανία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Telegraph, επικαλούμενη βρετανικές αμυντικές πηγές. Επί του παρόντος, τον ουκρανικό στρατό υποστηρίζει ένας μικρός αριθμός στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν, είχε προτείνει, αρκετές χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να εξέταζαν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες «στο πεδίο της μάχης» προσκαλώντας τη Δύση να κάνει  ό,τι χρειάζεται ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο». Από την πλευρά της, η Ουκρανία προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη θα οδηγούσε «αναπόφευκτα» σε ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

Η προτροπή του Μακρόν γίνεται σε χρονική συγκυρία κατά την οποία ο βρετανικός στρατός βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση. Το Υπουργείο Άμυνας δεν θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση στον προϋπολογισμό της επόμενης εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι στρατιωτικοί παράγοντες προειδοποιούν για την κακή κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογραμμίζει η Telegraph.

Σούνακ: Δεν έχουμε σχέδια να πραγματοποιήσουμε μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις

Ως ο πιο δυναμικός υποστηρικτής της Ουκρανίας είχε τοποθετηθεί στο παρελθόν η Μεγάλη Βρετανία, κατέχοντας τον τίτλο της χώρας που συχνά πρωτοστατεί σε δωρεές, όπως τανκς και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, για να πιέσει τους δυτικούς συμμάχους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ωστόσο, «δεν υπάρχουν σχέδια για ανάπτυξη βρετανικού στρατού» όπως απάντησε στον Μακρόν, την Τρίτη, η Ντάουνινγκ Στριτ. Με τον εκπρόσωπο του Ρίσι Σούνακ να προσθέτει, «πέρα από τον μικρό αριθμό στη χώρα που υποστηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις, δεν έχουμε σχέδια να πραγματοποιήσουμε μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις».

* Με πληροφορίες από ΕΡΤ