Η κατακραυγή και η φυγή των Ρώσων
AP
AP

Η κατακραυγή και η φυγή των Ρώσων

Από την 24η Φεβρουαρίου, όταν κι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε τη μοιραία εισβολή στην Ουκρανία, το καθεστώς του επένδυε στην απάθεια του πληθυσμού για να προωθήσει τους σκοπούς του. Μετά από επτά μήνες πολεμικών εκστρατειών, φθοράς και ατελείωτων απωλειών, ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να απευθυνθεί στον ρωσικό λαό για να λύσει τα αδιέξοδα του, με την ελπίδα να αγγίξει τα εθνικιστικά αντανακλαστικά των Ρώσων.

Ωστόσο, φαίνεται πως πολλοί Ρώσοι δεν θέλουν ούτε οι ίδιοι, ούτε τα παιδιά τους να πολεμήσουν για το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ρητορική για τη ρεβάνς της ήττας που υπέστη η Σοβιετική Ένωση στον Ψυχρό Πόλεμο πριν τρεις δεκαετίες δεν είναι εύκολο να πετύχει τον σκοπό της.

Γι' αυτό και ο Ρώσος πρόεδρος υιοθέτησε πλέον τη ρητορική του προληπτικού πολέμου, ότι δηλαδή η εισβολή στη Ρωσία ήταν απαραίτητη, καθώς η Δύση, μέσω της Ουκρανίας, θα έκανε εκείνη επίθεση στους Ρωσόφωνους της Ουκρανίας και έπειτα στην ίδια τη Ρωσία. Ωστόσο, η ρωσική προπαγάνδα δεν πείθει ούτε τον ίδιο τον πληθυσμό της χώρας.

Ενδεχομένως ο Πούτιν να μην κινδυνεύει ακόμα από μία μαζική εξέγερση, έχοντας δομήσει ένα στενά ελεγχόμενο καθεστώς για να συγκρατήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Οι διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις μετά από τη «μερική επιστράτευση» εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων δείχνουν την αγανάκτηση των ανθρώπων στη χώρα.

Οι φωνές ομάδων της αντιπολίτευσης για πανεθνικές διαδηλώσεις όμως έλαβαν τη συνηθισμένη σκληρή απάντηση του αυταρχικού πουτινικού συστήματος, τόσο από τις δυνάμεις ασφαλείας όσο και από το ίδιο το καθεστώς. Το Κρεμλίνο απείλησε όσους λάβουν μέρος σε διαδηλώσεις να είναι οι πρώτοι από τους εφέδρους που θα επιστρατευτούν για τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.

Όσο κι αν βαφτίζει τα εδάφη της Ουκρανίας ως ρωσικά, το καθεστώς του Πούτιν δεν φαίνεται να μπορεί να πείσει τον πληθυσμό να τον ακολουθήσει στις μάχες για την κατάκτηση μέσω ψευδο-δημοψηφισμάτων περιοχών της Ουκρανίας, είτε αυτή είναι η Κριμαία, το Λουχάνσκ, το Ντονέτσκ ή κι η Ζαπορίζια.

Γι’ αυτό άλλωστε, εν μέρει, ο Πούτιν έβγαλε από το συρτάρι και την πυρηνική απειλή, κατηγορώντας τη Δύση ότι απειλεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των Ρώσων. Αύτη είναι κι η ύστατη προσπάθεια του να εμφανιστεί ως ο μεγάλος σωτήρας της Ρωσίας, απευθυνόμενος στα αντιδυτικά αισθήματα του ακροατηρίου του.