Η Γερμανία καταδικάζει τις απειλές Ερντογάν προς την Ελλάδα

Η Γερμανία καταδικάζει τις απειλές Ερντογάν προς την Ελλάδα

Καταδικάζει το Βερολίνο τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ δήλωσε πως η κυβέρνηση της Γερμανίας «δεν θεωρεί σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις εναντίον γειτόνων».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς αξιολογεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απειλές του Ταγίπ Ερντογάν όπως, «Θα έρθουμε μια νύχτα…», ο κ. Μπούχνερ δήλωσε: «Το σημειώνουμε. Πάντα καθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες. Η κυβέρνηση το καθιστά σαφές σε κάθε ευκαιρία. Το καθιστά σαφές πάντα και το υπουργείο Εξωτερικών».

Επιπλέον εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα «πρέπει να συζητούμε πολύ για κάθε φράση που λέγεται».

Στην Αθήνα ο Όλαφ Σολτς

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα, στις 26 Οκτωβρίου μεταβαίνει στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, απευθείας από το Παρίσι.

Σύμφωνα με τον Μπούχνερ, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και για τις 12:00 έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Όπως σημείωσε, στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης βρίσκονται διμερή και τρέχοντα οικονομικά και ευρωπαϊκά θέματα. Ο κ. Σολτς θα αναχωρήσει για Βερολίνο το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Συνάντηση Δένδια - Μπέρμποκ

Εντωμεταξύ, στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια» που πραγματοποιείται στη γερμανική πρωτεύουσα, το απόγευμα θα έχει συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ.

Στη σύνοδο του Βερολίνου συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, καθώς επίσης από Ελλάδα, Βουλγαρία, Αυστρία, Κροατία, Σλοβενία, Τσεχία.

Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει θέματα βελτίωσης της περιφερειακής συνεργασίας με συγκεκριμένα βήματα, όπως η δημιουργία μιας κοινής, περιφερειακής αγοράς των Δυτικών Βαλκανίων, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Θα συζητηθούν επίσης θέματα ενεργειακής ασφάλειας μετά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.