H απειλή δημοκρατικής οπισθοδρόμησης, φίμωσης της κοινωνίας των πολιτών και απομάκρυνσης από την τροχιά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προβάλλει πίσω από το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί «πρακτόρων ξένης επιρροής» που προωθεί η κυβέρνηση της Γεωργίας αντιγράφοντας πιστά το «εγχειρίδιο» του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι μαζικές διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει πέρυσι ανάγκασαν τον πρωθυπουργό Ιρακλί Γκαριμπασβίλι να αποσύρει τον «ρωσικό νόμο», όπως τον αποκαλεί η αντιπολίτευση καθώς ακολουθεί τα χνάρια του απολυταρχικού καθεστώτος Πούτιν. Ωστόσο, η κυβέρνηση τον επαναφέρει εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου, και το κλίμα δυναμιτίζεται ξανά σε σημείο που ανταλλάσσονται γροθιές στο Κοινοβούλιο.
Ο αμφιλεγόμενος νόμος άλλαξε όνομα, αλλά όχι ουσία. Αφαιρούνται τα περί «ξένων πρακτόρων» και γίνεται αναφορά περί «διαφάνειας» έναντι ξένης επιρροής. Απαιτείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα μέσα ενημέρωσης που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να εγγράφονται ως «οργάνωση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα ξένης δύναμης». Η μη συμμόρφωση επιφέρει βαριά πρόστιμα.
Το νομοσχέδιο έχει καταγγελθεί ως εργαλείο των γεωργιανών αρχών για την καταστολή της διαφωνίας, τη φίμωση των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και τον εκφοβισμό της κοινωνίας των πολιτών. Η επαναφορά του ανοίγει νέα συζήτηση για το μέλλον της Γεωργίας -η οποία έλαβε το Δεκέμβριο καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας-, με την αντιπολίτευση να το εκλαμβάνει ως περαιτέρω ένδειξη της πρόθεσης του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο να πλησιάσει περισσότερο τη Μόσχα.
Όπως και τον Μάρτιο του 2023, έτσι και τώρα χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους κρατώντας σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γεωργίας, και απαιτώντας να αποσύρει η κυβέρνηση το νόμο που καταγγέλλουν ότι «σέρνει» τη χώρα προς το Κρεμλίνο. «Όχι στο ρωσικό νόμο. Μαχόμαστε για την ελευθερία μας» φώναζαν οι διαδηλωτές σε συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο.
Μέσα στη Βουλή, εν τω μεταξύ, η ένταση είχε φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα με τον αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, Μαμούκα Μνιναράτζε, να δέχεται γροθιά στο πρόσωπο από βουλευτή της αντιπολίτευσης, και περισσότεροι βουλευτές να πιάνονται στη συνέχεια στα χέρια.
Αν και ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές στη βάση πλατφόρμας υπέρ της Δύσης, ο Ιρακλί Γκαριμπασβίλι αποπειράται σήμερα απροκάλυπτα να ωθήσει τη Γεωργία πιο κοντά στη Ρωσία. Η ίδια η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, είχε καταγγείλει πέρυσι ότι ο νόμος εισήχθη στη Βουλή «καθ’ υπαγόρευση» της Μόσχας.
«Η Γεωργία δεν θα παραδοθεί στην επανασοβιετοποίηση», έγραψε χθες η Γεωργιανή πρόεδρος σε ανάρτησή της στο Χ, την ώρα που η χώρα «βράζει» ξανά και η κυβέρνηση Γκαριμπασβίλι καταδικάζεται διεθνώς για ένα νομοσχέδιο ασύμβατο με τις δυτικές αξίες και το διακηρυγμένο στόχο της ίδιας της Τιφλίδας να κινηθεί προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το προωθούμενο νομοσχέδιο, με τις Βρυξέλλες να τονίζουν ότι η «διαφάνεια» δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο για τον περιορισμό της ικανότητας της κοινωνίας των πολιτών να λειτουργεί ελεύθερα. Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε ότι η ψήφιση του νόμου θα «εκτροχιάσει τη Γεωργία από την ευρωπαϊκή της πορεία» και θα βλάψει τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τους ανεξάρτητους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης.
Το κυβερνών κόμμα ισχυρίζεται ότι είναι πρόθεσή του η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρνείται οποιαδήποτε ομοιότητα της νομοθεσίας που προωθεί με κατασταλτικούς νόμους του καθεστώτος Πούτιν, και διατείνεται ότι ο νόμος που επαναφέρει προς κύρωση είναι απαραίτητος για να καταπολεμήσει τις «ψευδοφιλελεύθερες αξίες που επιβάλλονται από τους ξένους, όπως λέει, και να προωθήσει τη διαφάνεια.
Ο νόμος που εφαρμόζεται… επιτυχώς στη Ρωσία από το 2012, και διευρύνθηκε για να φιμώσει και τη διαφωνία για την απρόκλητη εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας, πασιφανώς αντιβαίνει στις αρχές ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους και αναπόφευκτα «τορπιλίζει» την ευρωπαϊκή προοπτική της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας που βρίσκεται σε στρατηγική θέση στον Καύκασο, περιοχή που έχει υπάρξει επί αιώνες «αρένα» γεωπολιτικής διελκυστίνδας μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας, κρατών της Δύσης και Ιράν.
Δημοσκόπηση του 2023 έχει καταδείξει ότι πιάνω από το 80% του πληθυσμού της Γεωργίας, που αριθμεί 3,7 εκατομμύρια κατοίκους, τάσσεται υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σειρά μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό και εκλογικό σύστημα, μέτρα κατά της διαφθοράς και προάσπισης του Κράτους Δικαίου απαιτούνται από τη Γεωργία προκειμένου να βαδίσει προς την ΕΕ. «Εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις θα χάσει την εξουσία. Έτσι αποφάσισαν να ξεφορτωθούν όλη την κοινωνία των πολιτών και τα κριτικά μέσα ενημέρωσης και να παραμείνουν για πάντα στην εξουσία, όπως ο Πούτιν στη Ρωσία», καταγγέλλει ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής Ζουράμπ Ζαπαρίτζε.