Η επόμενη μέρα για την Ταϊβάν

Η επόμενη μέρα για την Ταϊβάν

Οι προσωπικές κυρώσεις στην Αμερικανίδα πρόεδρο της Βουλής και η διακοπή της επικοινωνίας του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον στόχευε να δείξει σε όλο τον κόσμο, πως η Κίνα δεν θα ανεχθεί την de facto αναγνώριση της Ταϊβάν ως κράτους. Η Κίνα τύποις θεωρεί πως η Πελόζι βρέθηκε στην κινέζικη επικράτεια, δίχως να της δοθεί άδεια και γι’ αυτό πρέπει να υποστεί τις συνέπειες. Το ζήτημα βέβαια είναι εάν το Πεκίνο έχει αποφασίσει να επαναφέρει την κινεζική κυριαρχία στη νήσο της Ταϊβάν, δια της χρήσης βίας.

Οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων πάνω από την πρωτεύουσα της Ταϊβάν Ταϊπέι, οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά και όλη η εναέρια δραστηριότητα των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων παραπέμπει σε αυτό το σενάριο. Το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας θέλει να καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να μετακινηθεί από την πολιτική της μίας κι ενιαίας Κίνας, της οποίας η Ταϊβάν αποτελεί μέρος.

Πλέον η Ταϊβάν έχει ξεκινήσει να προετοιμάζεται καταλλήλως για αυτή την προοπτική, αφού στην Ταϊπέι πιστεύουν πως η Κίνα σχεδιάζει να εισβάλει στο νησί στο άμεσο μέλλον και θα είναι σε θέση να το κάνει εντός των επόμενων τριών ετών, αν όχι νωρίτερα. Ενόψει αυτού του κινδύνου, στην Ταϊπέι είναι πανευτυχείς για την ανανέωση της αμερικανικής δέσμευσης για την αυτονομία του νησιού.

Από την άλλη μεριά, στην Κίνα θεωρούν πως η αυτοπεποίθηση της Ταϊβάν πηγάζει ακριβώς από αυτές τις αμερικανικές παροτρύνσεις. Εκεί δηλαδή οφείλονται οι απαντήσεις στο κρεσέντο της κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν πως έχει κινητοποιήσει αεροσκάφη και πλοία να αναχαιτίσουν τις κινεζικές παραβιάσεις.

Όσο κι αν η παχιά σκιά της Κίνας στην Ταϊβάν τρομάζει, η απόβαση σε ένα νησί και η κατάληψη του είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, δίχως καν να λάβει κάποιος υπόψιν άλλες παραμέτρους. Εάν υπάρχει και μία υπερδύναμη που το υποστηρίζει και υψώνει την αψίδα προστασίας της στο νησί, μία τέτοια κίνηση φαίνεται μάλλον δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Οπότε, η επιβεβαίωση των αμερικανικών δεσμεύσεων για την ασφάλεια τους είναι ένα στοιχείο που στην Κίνα παίρνουν πολύ σοβαρά υπόψη.