Η εποχή της «Μεγάλης Παραίτησης» έχει παρέλθει
Shutterstock
Shutterstock

Η εποχή της «Μεγάλης Παραίτησης» έχει παρέλθει

Μία μακρά περίοδος που χαρακτηρίστηκε από κύμα οικειοθελών αποχωρήσεων εργαζομένων από τις θέσεις τους έχει έλθει στο τέλος της. Η μαζική «έξοδος» εκατομμυρίων εργαζομένων με αφετηρία τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19 το 2020, φαινόμενο πρωτοφανές και τόσο εκτεταμένο που έγινε γνωστό ως η «Η Μεγάλη Παραίτηση», έκανε πλέον τον κύκλο του, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 47 εκατομμύρια εργαζόμενοι παραιτήθηκαν το 2021 και άλλα 50 εκατομμύρια ακολούθησαν το 2022, σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ (BLS). Η συνεχιζόμενη φυγή ήταν τόσο μεγάλη που τον Μάιο του 2021 ο Άντονι Κλοτζ, τότε αναπληρωτής καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, εφηύρε τον όρο η «Μεγάλη Παραίτηση» για να δώσει ένα όνομα στην τάση.

Η «Μεγάλη Παραίτηση» ήταν άνευ προηγουμένου -και ιδιαίτερα εντυπωσιακή με φόντο ένα περιβάλλον απίστευτης παγκόσμιας αβεβαιότητας. 

Τα στατιστικά του Μαΐου 2023 της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ υποδηλώνουν όμως ότι οι παραιτήσεις έχουν πλέον μειωθεί, επιστρέφοντας σε επίπεδα προ πανδημίας. «Βλέποντας τους συνολικούς αριθμούς παραιτήσεων και βλέποντας ότι έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι τελείωσε [σ.σ. το φαινόμενο]», λέει στο BBC ο Άντονι Κλοτζ, ο οποίος σήμερα διδάσκει στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του UCL στο Λονδίνο.

Μια εξήγηση για τους μεταβαλλόμενους αριθμούς παραίτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο αντίκτυπος της τρέχουσας οικονομικής αστάθειας στην αγορά εργασίας, κάτι το οποίο οι εργαζόμενοι που παραιτούνταν καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν συνειδητοποιούσαν, κατά την εκτίμησή του.

«Ακόμα κι αν θέλεις να αφήσεις τη δουλειά σου, κοιτάς την αγορά [τώρα] και σκέφτεσαι ‘ίσως δεν θα έπρεπε’. Η οικονομία έχει επιβραδυνθεί, στα πρωτοσέλιδα υπάρχουν τίτλοι για απολύσεις, προειδοποιήσεις ότι η τεχνητή νοημοσύνη ‘θα πάρει όλες τις δουλειές μας’. Όλα αυτά κάνουν τους εργαζόμενους να σκεφθούν διπλά πριν παραιτηθούν από μια δουλειά», δηλώνει ο καθηγητής Κλοτζ.

Η τάση που έχει παρατηρηθεί στα στατιστικά στοιχεία είναι λογική, επισημαίνει από πλευράς της η Τζούλια Πόλακ, επικεφαλής οικονομολόγος στην εδρεύουσα στην Καλιφόρνια εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού ZipRecruiter. Πολλοί από τους ανθρώπους που πήραν μια μεγάλη απόφαση για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία έχουν πλέον εγκατασταθεί σε μια νέα θέση, την οποία και διατηρούν.

Από την ανάλυση δεδομένων της ZipRecruiter προκύπτει ότι πολλοί μεταπήδησαν σε πιο περιζήτητους κλάδους -ένα φαινόμενο που ορισμένοι έχουν περιγράψει ως «Μεγάλο Ανασχηματισμό».

«Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που μπορεί να ήταν ταμίες στο παρελθόν, έλεγαν ‘μπορώ να γίνω εκπρόσωπος τηλεφωνικού κέντρου από τον καναπέ μου, με τον σκύλο μου στα πόδια μου και μια τηλεόραση στο βάθος», αναφέρει η Τζούλια Πόλακ, προσθέτοντας ότι το γεγονός αυτό οδήγησε σε μεγάλη κινητικότητα, αλλά συνέβη άπαξ,

Ορισμένοι εργαζόμενοι έχουν επίσης σταματήσει να παραιτούνται απλά και μόνο επειδή έχουν λιγότερους λόγους, σημειώνει ο Άντονι Κλοτζ. 

«Η εργασία για εκατομμύρια ανθρώπους έχει βελτιωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Πολλές θέσεις εργασίας είναι πιο ευέλικτες συγκριτικά με δύο χρόνια πριν, σε πολλές θέσεις η αμοιβή είναι πολύ πιο δίκαιη από την περίοδο προ της πανδημίας, και σε πολλές περιπτώσεις, τα οφέλη έχουν βελτιωθεί. Οι εταιρείες έχουν λάβει πιο σοβαρά υπόψη την ευημερία των εργαζομένων τα τελευταία δύο χρόνια», επισημαίνει.

Στην πραγματικότητα, ο βαθμός ικανοποίησης των εργαζομένων είναι τώρα υψηλότερος από ό,τι ήταν σε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του think-tank Conference Board που καταγράφει σχετικά στοιχεία από το 1987. Έρευνα που διενεργήθηκε στα τέλη του 2022 σε δείγμα 2.000 εργαζομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέδειξε ότι ποσοστό άνω του 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ικανοποιημένο με τη δουλειά του, και ορισμένοι από τους πιο ικανοποιημένους ήταν εκείνοι που είχαν αφήσει μία θέση εργασίας για μία καλύτερη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.