Οι πολίτες της Χιλής προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή για να αποφασίσουν αν θα αντικαταστήσουν το Σύνταγμά τους, το οποίο χρονολογείται από την εποχή της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Χιλή διεξάγει ψηφοφορία για την αντικατάσταση του ισχύοντος Συντάγματος, μετά το κίνημα που προκάλεσαν βίαιες συγκρούσεις κατά της ανισότητας που συγκλόνισαν το Σαντιάγο το 2019. Πολλοί Χιλιανοί εκφράζουν ωστόσο δυσπιστία και απογοήτευση για τη διαδικασία.
Στην πρώτη επιτροπή που εκλέχθηκε για να συντάξει ένα νέο κείμενο κυριάρχησαν οι αριστερές δυνάμεις και το σχέδιο επικεντρώθηκε σε κοινωνικά, έμφυλα και περιβαλλοντολογικά δικαιώματα, το κείμενο όμως απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το εκλογικό σώμα στράφηκε προς τα δεξιά για το δεύτερο προσχέδιο, και οι ψηφοφόροι εξέλεξαν μια επιτροπή στην οποία κυριαρχούσαν συντηρητικά κόμματα.
Το συγκεκριμένο κείμενο, που τέθηκε σήμερα προς ψήφιση, είναι πιο συντηρητικό και φιλικό προς την αγορά από το Σύνταγμα του 1980 που έρχεται να αντικαταστήσει, ενώ επικεντρώνεται στα δικαιώματα της ατομικής ιδιοκτησίας και σε αυστηρούς κανόνες γύρω από τη μετανάστευση και τις αμβλώσεις.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι πιθανό να απορρίψουν και αυτή την πρόταση, αν και η ψαλίδα φαίνεται να έκλεισε τις μέρες που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος. Η τελευταία δημοσκόπηση της Cadem την 1η Δεκεμβρίου έδειξε ότι το 47% σχεδιάζει να καταψηφίσει το κείμενο (-3 μονάδες από τις 10 Νοεμβρίου) έναντι του 38% που σχεδιάζει να το εγκρίνει (+6 μονάδες).
Ο προοδευτικός πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να εργάζεται για τον λαό της Χιλής, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Κυριακής. «Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, η κυβέρνησή μας θα συνεχίσει να επικεντρώνεται ξεκάθαρα στις προτεραιότητες του λαού», δήλωσε.
Ωστόσο, εάν το νέο κείμενο εγκριθεί, θα μπορούσε να εμποδίσει περαιτέρω την ατζέντα του Μπόριτς για προοδευτικές φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τον Νίκολας Γουάτσον, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Teneo Consultancy, μιας παγκόσμιας εταιρείας συμβουλευτικής.
Οι κάλπες άνοιξαν την Κυριακή στις 08:00 (13:00 ώρα Αθήνας) και θα κλείσουν στις 18:00 (23:00). Τα αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 21:00 (01:00).