Χαλασμένα πλυντήρια; Η ΕΕ προωθεί κανονισμό για επισκευές ακόμα και στη δεκαετία
Shutterstock
Shutterstock

Χαλασμένα πλυντήρια; Η ΕΕ προωθεί κανονισμό για επισκευές ακόμα και στη δεκαετία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δώσει στους καταναλωτές το δικαίωμα να επισκευάζουν οι παραγωγοί τα φθαρμένα προϊόντα τους όπως είναι τα πλυντήρια ρούχων και οι τηλεοράσεις, ακόμη και μετά τη λήξη της εγγύησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη κανόνες που θα υποχρεώνουν τους παραγωγούς να προσφέρουν επισκευές για ένα προϊόν από πέντε έως δέκα χρόνια μετά την πώλησή του, ανεξάρτητα από το αν η εγγύηση εξακολουθεί να ισχύει ή όχι.

Οι κανόνες θα ισχύουν για ψυγεία, ηλεκτρικές σκούπες, τηλεοράσεις, πλυντήρια ρούχων και άλλα αγαθά που μπορούν να επισκευαστούν, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ. Η ΕΕ διαπραγματεύεται κανόνες που θα επεκτείνουν την απαίτηση αυτή στα smartphones και τα tablets.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις πετούν συνήθως αγαθά που μπορούν να επισκευαστούν, συσσωρεύοντας απόβλητα και πετώντας εξαρτήματα που θα μπορούσαν να ανακτηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Έρευνα του Οργανισμού Περιβάλλοντος Γερμανίας 

Μια έρευνα για το 2020 για λογαριασμό του Οργανισμού Περιβάλλοντος της Γερμανίας διαπίστωσε ότι η διάρκεια ζωής στις μεγάλες οικιακές συσκευές έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι εταιρείες θα πρέπει να επισκευάζουν δωρεάν ένα ελαττωματικό προϊόν εντός της διετούς νόμιμης περιόδου εγγύησης, εάν το κόστος της επισκευής είναι φθηνότερο ή ίσο με την αντικατάσταση του προϊόντος.

Μετά την ημερομηνία αυτή, οι εταιρείες πρέπει να εξακολουθούν να προσφέρουν επισκευές, είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή. Ακόμα, η Επιτροπή ζητά τη δημιουργία online υπηρεσίας που θα βοηθά τους καταναλωτές να εντοπίζουν καταστήματα επισκευής στην περιοχή τους. Το σκεπτικό είναι ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ επισκευαστών θα συγκρατήσει το κόστος.

Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών BEUC χαιρέτισε την πρόταση και δήλωσε ότι θα ήταν λογικό να παραταθεί η νόμιμη περίοδος εγγύησης και στα ψυγεία.

Η πρόταση θα πρέπει τώρα να εξεταστεί από τις χώρες-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαδικασία που τυπικά διαρκεί πάνω από έναν χρόνο.