Χαγκάρι: Προσπαθούμε να «πλημμυρίσουμε» τη Γάζα με ανθρωπιστική βοήθεια
(AP Photo/Petros Karadjias)
(AP Photo/Petros Karadjias)

Χαγκάρι: Προσπαθούμε να «πλημμυρίσουμε» τη Γάζα με ανθρωπιστική βοήθεια

Το Ισραήλ θα προσπαθήσει να «πλημμυρίσει» τη Λωρίδα της Γάζας με ανθρωπιστική βοήθεια από διάφορα σημεία εισόδου, δήλωσε την Τετάρτη ο αντιναύαρχος και εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, καθώς αυξάνεται η διεθνής πίεση για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος του λιμού στη Γάζα.

Έπειτα από πέντε και πλέον μήνες πολέμου στη Γάζα, οι οργανώσεις αρωγής έχουν προειδοποιήσει ότι ο πληθυσμός των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής αντιμετωπίζει αυξανόμενο κίνδυνο λιμού, εκτός αν αυξηθεί απότομα η παροχή τροφίμων, και έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ ότι δεν κάνει αρκετά για να διασφαλίσει ότι θα φτάσει επαρκής βοήθεια.

Το Ισραήλ λέει ότι δεν έχει θέσει όρια στην ποσότητα της βοήθειας που θα επιτρέψει να φτάσει στη Γάζα και κατηγορεί τις αποτυχίες των οργανισμών βοήθειας για τις καθυστερήσεις, αλλά έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενες απαιτήσεις ακόμη και από τους στενότερους συμμάχους του να κάνει περισσότερα.

«Προσπαθούμε να πλημμυρίσουμε την περιοχή, να την πλημμυρίσουμε με ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο Χαγκάρι σε ομάδα ξένων δημοσιογράφων.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο στρατός ανακοίνωσε ότι έξι φορτηγά με βοήθεια με προμήθειες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων εισήλθαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες αυτοκινητοπομπές, καθώς και παραδόσεις από άλλα σημεία εισόδου, που θα συμπληρώνονται από εναέριες ρίψεις και θαλάσσια φορτία βοήθειας», δήλωσε ο Χαγκάρι.

Η περισσότερη βοήθεια που έρχεται στη Γάζα εκτελωνίζεται από το Ισραήλ στο Κερέμ Σαλόμ, έναν τελωνειακό σταθμό στο σημείο των συνόρων μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ και Γάζας και στη συνέχεια εισάγεται μέσω της νότιας πόλης Ράφα, του κύριου σημείου διέλευσης επιβατών μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.

Καθώς όμως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αγωνίζονται να διανείμουν τη βοήθεια, αυτό καθίσταται όλο και πιο προβληματικό και υπάρχουν αυξανόμενες απαιτήσεις από τις παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να ανοίξουν περισσότερα σημεία διέλευσης.