H Ευρώπη βάζει στο «τραπέζι» τη δημιουργία στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου

H Ευρώπη βάζει στο «τραπέζι» τη δημιουργία στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου

Με τις τιμές στην ενέργεια να ασκούν πλέον ασφυκτική πίεση στην ευρωπαϊκή οικονομία, η ΕΕ βάζει πλέον στο τραπέζι το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου. Τις σκέψεις προς την κατεύθυνση αυτή αποκάλυψε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. «Συμφωνήσαμε να σκεφτούμε πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα στρατηγικό απόθεμα φυσικού αερίου», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. 

«Επιπλέον, θα σκεφτούμε την ιδέα των κοινών αγορών φυσικού αερίου», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν. Συμπλήρωσε, δε, ότι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να «εντατικοποιήσει τις επαφές με τους προμηθευτές φυσικού αερίου» προκειμένου, να επιτευχθεί διαφοροποίηση των προμηθειών.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα αξιολογηθεί η λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων (ETS) και η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση τον Δεκέμβριο, λίγο πριν επανέλθουν στο θέμα της ενέργειας οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ στο μέλλον, η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ανανεώσιμη και καθαρή ενέργεια. «Η ενέργεια αυτή είναι 10 φορές πιο φτηνή σήμερα από ότι πριν από μία δεκαετία», είπε και τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης η ΕΕ χρειάζεται το φυσικό αέριο, αλλά και την πυρηνική ενέργεια. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για την ταξινόμηση τον Δεκέμβριο.

«Αποθήκη» φυσικού αερίου η Καβάλα


Στο θέμα αποθήκευσης φυσικού αερίου αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου. «Ως προς το φυσικό αέριο, η χώρα μας δεν έχει σημαντικές δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου. Έχουμε όμως έναν γεωλογικό σχηματισμό, και αναφέρομαι στην φυσική αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας, όπου δρομολογείται ήδη η εκχώρηση αυτού του περιουσιακού
στοιχείου έτσι ώστε να μετατραπεί σε αποθήκη φυσικού αερίου. Θα είναι κάτι πολύ χρήσιμο, πιστεύω, για τη χώρα μας και χρήσιμο στη συνολική προσπάθεια της Ευρώπης να αυξήσει τις δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες στην τριμερή συνάντηση με την Αίγυπτο και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Ελλάδα πώς το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα φτάνει στην Ελλάδα και στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω αγωγού είτε μέσω υγροποίησης φυσικού αερίου στα δύο μεγάλα τερματικά της Αιγύπτου, μεταφοράς του στην Ελλάδα - πολύ μικρή σχετικά απόσταση - επαναεριοποίησής του είτε στη Ρεβυθούσα είτε στην Αλεξανδρούπολη, και από εκεί το αέριο
αυτό να καλύψει εθνικές ανάγκες αλλά και ευρωπαϊκές», σημείωσε.