Τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία παραμένουν στάσιμες, ο βρετανικός Guardian δίνει στη δημοσιότητα μία από τις ελάχιστες ρητές προτάσεις που βασίζονται σε ένα σχέδιο των ΗΠΑ, για την ειρήνευση στην περιοχή.
Επί της ουσίας, βάσει του σχεδίου αυτού, ζητείται από την Ουκρανία να αποδεχτεί τη νομική αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και την de facto αναγνώριση της κατοχής μεγάλων τμημάτων αρκετών περιφερειών στην ανατολική χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία απαιτεί από τις ουκρανικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν πέντε περιφέρειες ως προϋπόθεση όχι για την ειρήνη, αλλά για την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Υπολογίζεται ότι πριν από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, στις περιφέρειες αυτές ζούσαν περίπου 11 εκατομμύρια Ουκρανοί. Για πολλούς Ουκρανούς, η πρόταση σημαίνει ότι δεν θα μπορούν ποτέ να επιστρέψουν στα σπίτια τους στις περιοχές που τώρα καταλαμβάνονται από τους Ρώσους και ότι θα πρέπει να αποδεχθούν ότι οι Ουκρανοί που παραμένουν εκεί, φίλοι και συγγενείς, θα υποστούν μόνιμα τη βία και την καταπίεση του ρωσικού καθεστώτος.
Οι εκτοπισμένοι
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι παραμένουν στις περιοχές που καταλαμβάνονται σήμερα από τους Ρώσους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ολόκληρες πόλεις έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου και πολλοί Ουκρανοί κατέφυγαν σε ασφαλή μέρη, είτε σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία είτε σε άλλες χώρες.
Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί από τη σύγκρουση εντός της χώρας και άλλα 6 εκατομμύρια στο εξωτερικό. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δηλώνει ότι θέλει εκλογές στην Ουκρανία, ήτοι θέλει να εκδιωχθεί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πού θα ψηφίσουν αυτά τα 9 εκατομμύρια άτομα; Ως κάτοικοι του Ντόνετσκ, όπου ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν επιστρέψει από το 2014 ή ως κάτοικοι του Χαρκόβου;
Το τίμημα της αβεβαιότητας
Ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία αυτών των προτάσεων για την Ουκρανία είναι ότι δημιουργούν εκκρεμότητες, οι οποίες εμποδίζουν την ανασυγκρότηση. Από τη ρωσική πλευρά, ο Πούτιν, ο οποίος δεν έχει ηττηθεί ούτε τιμωρηθεί, αναμένεται να κάνει νέα προσπάθεια ή, τουλάχιστον, να επιστρέψει στην ανάμιξη στην ουκρανική πολιτική, όπως έκανε τα χρόνια πριν από το 2014.
Ακόμη και από την ουκρανική πλευρά, μια συμφωνία που θεωρείται παράνομη μπορεί να δημιουργήσει αστάθεια και την επιθυμία να ξανανοιχθεί το ζήτημα.Β