Γλασκώβη: Τι να περιμένουμε από την 26η σύνοδο για το κλίμα;

Γλασκώβη: Τι να περιμένουμε από την 26η σύνοδο για το κλίμα;

Στον απόηχο της συνόδου της G20 στη Ρώμη, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν, κατώτερο των προσδοκιών, όσον αφορά την ανάληψη δράσεων κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με ασάφειες και κενά και πετώντας το μπαλάκι στις κυβερνήσεις και στα «εθνικά σχέδια», ξεκίνησε τις εργασίες της η 26η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26).

Σύντομα, θα μιλάμε είτε για μια ακόμα χαμένη ευκαιρία είτε για ουσιαστικά μέτρα σωτηρίας του πλανήτη. Η 26η COP26 καλείται να σκοτώσει τα φαντάσματα του ιστορικού της παρελθόντος.

Ο Άλοκ Σάρμα, πρόεδρος της COP26, που ξεκίνησε τις εργασίες της την Κυριακή, κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες «να σκοτώσουν τα φαντάσματα του παρελθόντος» και να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς ο κόσμος χάνει πολύτιμο χρόνο για τον στόχο περιορισμού της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Στην «εντατική» ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου

 

Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες ετοιμάζονταν να «πετάξουν» για τη σύνοδο στη Γλασκώβη, ο Σάρμα δεν μπορούσε να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι η παγκόσμια διάσκεψη, η οποία θα διαρκέσει 15 μέρες θα καταλήξει σε μία συμφωνία ικανή να κρατήσει ζωντανή μία τέτοια προοπτική. 

Η Βρετανία, ως χώρα που φιλοξενεί τις εργασίες, επιδιώκει οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε ουσιαστικές αποφάσεις, που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένες δράσεις τις κυβερνήσεις των 200 χωρών που συμμετέχουν με αντιπροσωπείες στη σύνοδο.

«Θέλουμε να βγούμε από τη Γλασκώβη, λέγοντας υπεύθυνα πως κρατήσαμε ζωντανό τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου», τόνισε ο Σάρμα, μιλώντας στο Sky News. «Θα υπάρξουν χώρες ανά τον κόσμο που θα βρεθούν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και γι' αυτό χρειάζεται να καταλήξουμε σε συμφωνία ως προς το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή την ερχόμενη δεκαετία», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,1 βαθμό Κελσίου από τη Βιομηχανική Επανάσταση και μόνο μία γενναία μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα απέτρεπε περαιτέρα υπερθέρμανση μελλοντικά.

«Πόλεμος» για τη χρηματοδότηση των «πράσινων» πολιτικών

 

Πάντως, τα αναπτυσσόμενα κράτη αναμένεται να συγκρουστούν με τις πλουσιότερες χώρες σχετικά με τη χρηματοδότηση των πράσινων τεχνολογιών που είναι απαραίτητες για τον στόχο και τη μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα αντικαταστήσουν τις ενεργοβόρες λιγνιτικές και πετρελαϊκές πηγές. 

Από την πλευρά τους, τα Αραβικά κράτη επιδιώκουν να συνεχίσουν τις εξορύξεις, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, την ώρα που κράτη στα νησιά του Ειρηνικού τάσσονται υπέρ της άμεσης αλλαγής πορείας, καθώς κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας περισσότερο.

Ο Σάρμα, ερωτηθείς αν η Κίνα και η Ινδία χρειάζεται να κάνουν περισσότερα, ανέφερε ότι όλες οι χώρες, ιδιαίτερα τα κράτη - μέλη της G20, χρειάζεται να κάνουν περισσότερα για μείωση των εκπομπών.  

Από τη θεωρία στην πράξη

 

Το ερώτημα στα χείλη όλων είναι ένα: Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα αδράξουν τη στιγμή ή σύντομα θα μιλάμε για ακόμα μία χαμένη ευκαιρία; 

Πέρα από τις όποιες αποφάσεις πάντως, οι κυβερνήσεις, την επόμενη μέρα, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της εφαρμογής των «πράσινων» πολιτικών και τις αντιδράσεις που τυχόν αυτές θα προκαλέσουν.

Σημαντική εξέλιξη σε σχέση με τις προηγούμενες συνόδους του ΟΗΕ για το κλίμα συνιστά το ότι από τις εργασίες της, αποκλείστηκαν για πρώτη φορά εταιρείες ορυκτών καυσίμων, οι οποίες εδώ και δεκαετίες επιχειρούν αν αυτοπροβληθούν ως «μέρος της λύσης». 




Τι αποφασίζουν για το κλίμα οι ισχυρότεροι ηγέτες - Το προσχέδιο της G20