Γιούνκερ: Κρατήσαμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη παρά τις πιέσεις

Γιούνκερ: Κρατήσαμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη παρά τις πιέσεις

Στην κρίσιμη περίοδο που η Ελλάδα κινδύνευσε να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σήμερα από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προβαίνοντας σε έναν απολογισμό πεπραγμένων κατά την πενταετή θητεία του. «Πολύ συχνά ποδοπατήσαμε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Θελήσαμε να ξαναδώσουμε σε αυτόν τον λαό τους τίτλους αξιοπρέπειας που του αξίζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά την διάρκεια της τελευταίας ίσως ομιλίας του από το βήμα της Ευρωβουλής ως Πρόεδρος της Κομισιόν, ο κ. Γιούνκερ αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας και στην κρίση που ξέσπασε το 2015 μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν πλέον ένα Grexit για πολλούς άρχισε να γίνεται κάτι περισσότερο από ορατό, είπε χαρακτηριστικά: «Θυμάμαι υπήρχαν πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που δεν ήθελαν να ασχοληθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Ελλάδα. Θυμάμαι ακόμα πολλά τηλεφωνήματα πρωθυπουργών που μου λέγανε να ασχοληθώ με τα ζητήματα της Κομισιόν, καθώς η Ελλάδα ήταν πρόβλημα των κρατών μελών της ΕΕ. Εμείς πιστεύαμε ότι έπρεπε να ασχοληθούμε βάσει των Συνθηκών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για το γενικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν παράλληλα ανέφερε πως «Πολύ συχνά ποδοπατήσαμε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Θελήσαμε να ξαναδώσουμε σε αυτόν τον λαό τους τίτλους αξιοπρέπειας που του αξίζουν», τονίζοντας πως θεωρεί την ελληνική υπόθεση στα πέντε χρόνια που κράτησε τα ηνία της Ε.Ε. ως μια από τις επιτυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και εν γένει της Ευρώπης ολόκληρης.

Τέλος αναφερόμενος και στις αποτυχίες κατά την διάρκεια της θητείας του, αναφέρθηκε πρωτίστως στο Brexit, το οποίο χαρακτήρισε ως «σπατάλη χρόνου και ενέργειας», στο Κυπριακό το οποίο παρέμεινε άλυτο, στην αποτυχία υιοθέτησης μιας συμφωνίας για την τραπεζική ένωση, καθώς και στο γεγονός ότι δεν συνήφθη μια συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Ελβετία.

Ειδικά για το ζήτημα αποτυχίας της τραπεζικής ένωσης, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι δεν ήταν ευθύνη της Επιτροπής, αλλά καθυστερεί εξαιτίας της έλλειψης προσπαθειών από πλευράς κατών-μελών, τονίζοντας την ανάγκη να θεσπιστεί η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, υποστηρίζοντας πως «χωρίς τραπεζική ένωση, δεν υπάρχει νομισματική ένωση».

Κατά την ομιλία Γιούνκερ αναφορά υπήρξε και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό στο οποίο ναι μεν η Ευρώπη κατάφερε να αντιμετωπίσει το ζήτημα και να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές αλλά ο απολογισμός θα ήταν καλύτερος εάν δεν υπήρχαν οι διαφωνίες στο Συμβούλιο των κρατών-μελών. «Σε πολλά κράτη-μέλη επικράτησε η εσωτερική πολιτική έναντι της αρχής της αλληλεγγύης».  

Κλείνοντας την ομιλία του, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε «περήφανος» που αποτέλεσε τα τελευταία πέντε χρόνια ένα «μικρό κομμάτι» σε κάτι «μεγαλύτερο και πιο σημαντικό» και ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να μαχόμαστε υπέρ της Ευρώπης και κατά του ηλίθιου εθνικισμού». «Ζήτω η Ευρώπη», αναφώνησε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, κατεβαίνοντας από το βήμα.