Γιατί η Ταϊβάν κατηγορεί την Κίνα πως μπορεί να εισβάλει το 2025

Γιατί η Ταϊβάν κατηγορεί την Κίνα πως μπορεί να εισβάλει το 2025

Την είσοδο δεκάδων αεροσκαφών στη ζώνη αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, ακολούθησε η δήλωση του υπουργού Άμυνας της Ταϊβάν πως το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θα έχει τη δυνατότητα για μεγάλης κλίμακας εισβολή μέχρι το 2025. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν νευρικά, καθώς το Πεκίνο περιχαρακώνει τη σφαίρα κυριαρχίας του.

Η ανησυχία στην Ταϊβάν είναι έκδηλη, καθώς οι αρχές προετοιμάζουν τον πληθυσμό για να αντιμετωπίσει συνθήκες πολεμικών επιχειρήσεων. Τα κινεζικά αεροσκάφη μπορεί να μην εισέρχονται στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, αλλά οι πτήσεις στην περιοχή που η Ταϊπέι έχει ορίσει ως ζώνη αεράμυνας και μπορεί να τα αναχαιτίσει, κάνουν αισθητή τη δύναμη της Κίνας. Κατά τη διάρκεια των πτήσεων της κινεζικής αεροπορίας, δεν υπήρχε κάποια ανταλλαγή πυρών, ωστόσο το Πεκίνο έκανε σαφές το πολιτικό του μήνυμα.

Η Ταϊβάν προσπαθεί να μην προκαλεί την Κίνα, ωστόσο μόνο και μόνο η ανεξάρτητη παρουσία της ως κράτους, αποτελεί κόκκινο πανί για το Πεκίνο. Οι Κινέζοι άλλωστε διατείνονται πως υπάρχει μόνο μία Κίνα και η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της και προσπαθούν να αποτρέψουν την είσοδο της Ταϊβάν σε κάθε διεθνή οργανισμό. Βέβαια, η Ταϊπέι έχει σταθερά την Ουάσιγκτον ως έναν πολύτιμο σύμμαχο στο πλευρό της.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αναγνωρίσει την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος, έχουν δεσμευθεί να της προμηθεύουν ό,τι χρειάζεται για τη νόμιμη άμυνά της. Η πώληση όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ταϊβάν σίγουρα χτυπά ευαίσθητο νεύρο των Κινέζων, όπως και η επίσκεψη υψηλών Αμερικανών αξιωματούχων στο νησί.

Ενδεχομένως βέβαια η έντονη δραστηριότητα της Κίνας να δείχνει την ανησυχία του Πεκίνου, πως η κυβέρνηση της Ταϊβάν κινείται προς την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της ως κράτους. Ταυτόχρονα πάντως, όλες αυτές οι πτήσεις προσφέρουν ώρες εμπειρίας στους Κινέζους πιλότους, ενώ το Πεκίνο εκθέτει τον σύγχρονο στόλο του απέναντι στα γηρασμένα αεροσκάφη της Ταϊβάν.

Ήδη άλλωστε, στην Ταϊβάν συζητείται ένα μεγάλο χρηματοδοτικό πακέτο να κατευθυνθεί στην ενίσχυση των αμυντικών οπλικών συστημάτων της. Όμως η μεγάλη ανησυχία στην Ταϊβάν είναι πως ουσιαστικά η επένδυση στον αποβατικό στόλο που έχει κάνει η Κίνα αναμένεται να έχει ωριμάσει μέχρι το 2025 και τα πλοία της να είναι έτοιμα ώστε να κάνουν την επόμενη κίνηση. Το θέμα δηλαδή δεν είναι εάν η Κίνα θα πραγματοποιήσει την απόβαση στην Κίνα, αλλά το πότε θα το κάνει.

Στον απόηχο της αμερικανικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν πάντως, η Κίνα επιθυμεί να αποδείξει πως η εγγύτητα της με την Ταϊβάν -και σε ολόκληρη τη σφαίρα επιρροής της- είναι ο καθοριστικός παράγοντας σε κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με τη σημειολογία που επιστρατεύει το Πεκίνο, όσο και αν η Ουάσιγκτον στηρίζει την Ταϊπέι, στο τέλος θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη σύμμαχο της, όπως έκανε στο Αφγανιστάν.