Γιατί η Ρωσία ξεκίνησε δημοψηφίσματα στην κατεχόμενη Ουκρανία
AP
AP

Γιατί η Ρωσία ξεκίνησε δημοψηφίσματα στην κατεχόμενη Ουκρανία

Αξιωματούχοι διεξάγουν δημοψηφίσματα στις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορωσικές δυνάμεις ώστε αυτές οι περιοχές να προσαρτηθούν στη Ρωσία.

Αυτά τα δημοψηφίσματα, που καταγγέλλονται ως παράνομα από την Ουκρανία και τη Δύση, διεξάγονται σε διάστημα πέντε ημερών.

Η προσάρτηση αυτών των εδαφών θα μπορούσε να ενισχύσει τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι το έδαφός της δέχεται επίθεση από την δύση που προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία.

Τι συμβαίνει και γιατί τώρα;

Επτά μήνες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται με την πλάτη στο τοίχο. Η Ουκρανία με την αντεπίθεση της, έχει ανακαταλάβει αρκετά εδάφη.

Με την προσάρτηση αυτών των περιοχών που αποτελούν το 15% του ουκρανικού εδάφους, η Ρωσία θα ενισχύσει την θέση της ότι το έδαφός της δέχεται επίθεση από όπλα που παρέχονται από το ΝΑΤΟ και άλλες δυτικές χώρες στην Ουκρανία.

Καλώντας 300.000 επιπλέον στρατιώτες, μπορεί να υπερασπιστεί μια πρώτη γραμμή 1.000 χιλιομέτρων (620 μίλια). Το Κρεμλίνο έχει επίσης ποινικοποιήσει την λιποταξία, την παράδοση και την απουσία χωρίς άδεια κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Τα δημοψηφίσματα πραγματοποιούνται στις δύο περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ στα ανατολικά, και στα κατεχόμενα μέρη της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στα νότια.

Τι κάνει αυτά τα δημοψηφίσματα απάτη;

Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Ενώ το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι το 96,7% ψήφισε, σε μια έκθεση που διέρρευσε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας αναφερόταν ότι μόνο το 30% περίπου είχε ψηφίσει και μόλις το μισό υποστήριξε την προσάρτηση.

Οι τέσσερις περιοχές που εμπλέκονται είναι είτε μερικώς είτε πλήρως υπό κατοχή.

Τι θα αλλάξει;

Ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Γιούρι Σακ είπε στο BBC ότι τα λεγόμενα δημοψηφίσματα είναι καταδικασμένα να αποτύχουν: «Βλέπουμε ότι οι τοπικοί πληθυσμοί είναι όλοι υπέρ της επιστροφής στην Ουκρανία, και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει τόση αντίσταση στο αντάρτικο κίνημα σε αυτές τις περιοχές».

Σε κάθε περίπτωση, το Κίεβο λέει ότι τίποτα δεν θα αλλάξει και οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να πιέζουν για την απελευθέρωση των εδαφών.

Ο Ρώσος αναλυτής Alexander Baunov αναφέρει ότι ο επαναπροσδιορισμός των κατεχόμενων περιοχών ως ρωσικού εδάφους είναι απίθανο να σταματήσει τον στρατό της Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος Πούτιν μίλησε για χρήση όλων των μέσων που έχει στη διάθεσή του «για την προστασία της Ρωσίας». Και σε περίπτωση που υπήρχε οποιαδήποτε αμφιβολία, ο αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατέστησε σαφές ότι τα πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των προσαρτημένων εδαφών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε για «επικίνδυνη κλιμάκωση», αλλά επιβεβαίωσε τη θέση της Ουάσιγκτον ότι καμία ρωσική αξίωση σε ουκρανικό έδαφος δεν θα μπορούσε να αφαιρέσει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Ακόμη και η Τουρκία, η οποία προσπάθησε να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο, έχει καταδικάσει την ψηφοφορία ως παράνομη.

 

 

ΠΗΓΗ:BBC