Γιατί είναι τόσο σημαντική για τη Ρωσία η μάχη της Χερσώνας
AP
AP

Γιατί είναι τόσο σημαντική για τη Ρωσία η μάχη της Χερσώνας

Η ουκρανική αντεπίθεση έχει φέρει τις ρωσικές δυνάμεις σε δύσκολη θέση στην Ουκρανία, με αποκορύφωμα την κατάσταση που επικρατεί στη Χερσώνα. Η κομβική περιοχή στις όχθες του Δνείπερου έχει αναδυθεί ως ένα σημείο-κλειδί για τη ρωσική παρουσία στη χώρα μετά την εισβολή και το αποτέλεσμα της προέλασης των ουκρανικών δυνάμεων θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στον πόλεμο.

Κάτι περισσότερο από ένας μήνας έχει περάσει από τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, που οδήγησαν στην ανακοίνωση της προσάρτησης τους από τη Ρωσία. Σήμερα ωστόσο στη Χερσώνα, σε μία από τις τέσσερις αυτές περιοχές, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνονται έτοιμες να εγκαταλείψουν την περιοχή, έχοντας ανακοινώσει την αποχώρηση αμάχων.

Η προσπάθεια των ουκρανικών δυνάμεων να καταστήσουν μη βιώσιμη τη ρωσική κατοχή της Χερσώνας φαίνεται να έχει αποτέλεσμα. Οι καταστροφές γεφυρών και σημείων πρόσβασης στην περιφέρεια, καθώς και στα δίκτυα μεταφοράς των ρωσικών δυνάμεων έχουν δυσκολέψει τις κατοχικές αρχές. Η καταστροφή της δυσθεώρητης γέφυρας του Κερτς, που κατασκεύασε η Μόσχα για να συνδέσει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, αποτέλεσε την απαρχή της περικύκλωσης της Χερσώνας.

Ωστόσο, η πόλη είναι πολύ σημαντική για το Κρεμλίνο, ώστε να την εγκαταλείψει τόσο εύκολα. Βέβαια, υπάρχουν αναφορές πως η εκκένωση της πόλης από αμάχους προλειαίνει το έδαφος για μία ρωσική υποχώρηση ή «ανασύνταξη» όπως συνηθίζει να τις ονομάζει το Κρεμλίνο. Η Χερσώνα όμως αποτελεί ένα πολύτιμό λάφυρο για να την παραδώσει το πουτινικό καθεστώς, ως μία μεγάλη πόλη της Ουκρανίας, που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.

Σε περίπτωση που η Χερσώνα ανακαταληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις, θα είναι ένα βασικό πλήγμα σε όλες τις κατεχόμενες ρωσικές περιοχές, ειδικότερα στη Ζαπορίζια όσο και στη χερσόνησο της Κριμαίας. Αν δηλαδή οι δυνάμεις της Ρωσίας αναγκαστούν να φύγουν από τη δυτική όχθη του Δνείπερου, αυτό θα έχει επιπτώσεις στα βασικά μέτωπα. Χαρακτηριστικές είναι οι ρωσικές απόπειρες να συνδέσουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στο ρωσικό δίκτυο ενέργειας, αποσυνδέοντας τον από το ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο, με πρόσχημα πιθανές ουκρανικές επιθέσεις. Στο Κρεμλίνο γνωρίζουν πως αν οπισθοχωρήσουν στη Χερσώνα, θα έχει και συμβολικές αλλά και υλικές επιπτώσεις και πρέπει άμεσα να προετοιμαστούν.

Ενδεχομένως η Μόσχα να θέλει να φέρει γρήγορα στην πρώτη γραμμή της μάχης τους χιλιάδες έφεδρους που στρατολόγησε στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης που ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ούτως ή άλλως, είναι απίθανο οι επίστρατοι να έχουν κάποια θετική επίπτωση σε επιθετικές επιχειρήσεις λόγω αδυναμίας ενσωμάτωσης τους στο οργανωτικό πλαίσιο, αλλά ίσως στο Κρεμλίνο θεωρούν πως μπορούν να βοηθήσουν στην άμυνα της Χερσώνας.

Κατά συνέπεια, οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να ενισχυθούν στο μέτωπο της Χερσώνας, της πόλης που κατέλαβαν από τις πρώτες ημέρες της εισβολής, για να διατηρήσουν τη γραμμή άμυνας σε αυτό το μέτωπο. Η μεγαλύτερη ελπίδα του πουτινικού καθεστώτος είναι μάλλον ο χειμώνας που έρχεται, ώστε η λάσπη και οι βροχές να αποτρέψουν την ουκρανική προέλαση.