Γιατί είναι τόσο αντιδημοφιλής η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας
Κλοιός παραιτήσεων

Γιατί είναι τόσο αντιδημοφιλής η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο υπουργός Οικονομικών που όρισε η Λις Τρας παραλίγο να σπάσει το ρεκόρ βραχύβιας παραμονής. Μετά τον Κουάσι Κουαρτένγκ, η Υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν αναγκάστηκε σε παραίτηση κι εκείνη. Η ίδια η Τρας τώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει κι εκείνη τη θέση της, έχοντας κάνει μάλλον την χειρότερη αρχή ως πρωθυπουργός, μην έχοντας της την εμπιστοσύνη ούτε του κοινού ούτε μάλλον και του κόμματος της.

Είναι αλήθεια πως η Λιζ Τρας είχε μπροστά της έναν Γολγοθά να ανέβει, από τη στιγμή που πέρασε το κατώφλι του αριθμού 10 στην οδό Ντάουνινγκ. Η ενεργειακή κρίση εξελίσσεται ραγδαία, ενώ οι Τόρις έχουν περάσει τον τυφώνα του Μπόρις Τζονσον, ο οποίος από την αντιμετώπιση της πανδημία μέχρι τα κορονοπάρτυ με τους υπουργούς του, έπληξε τη φήμη του συντηρητικού κόμματος.

Η προσπάθεια των Συντηρητικών να αποκαταστήσουν το κύρος τους φαίνεται και από την παραίτηση της Υπουργού Εσωτερικών, όπου ως αιτία ανακοινώθηκε η παραβίαση των κανόνων ασφαλείας της κυβέρνησης. Οι Τόρις θέλουν να δείξουν πως δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους.

Βέβαια, η ίδια η Τρας έχει κάνει ότι «περνούσε από το χέρι της» για να επιδεινώσει τη θέση της. Μετά από τις περιδινήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της καμπάνιας, όπου ακροβατούσε μεταξύ των υποσχέσεων και των δυνατότητων της, μέσα στον πρώτο μήνα «κατάφερε» να αναστατώσει τη διεθνή οικονομία, να συμπιέσει την αξία της λίρας και να προκαλέσει την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας στις αγορές ομολόγων μετά τις ανακοινώσεις του οικονομικού προγράμματός της. Η στροφή 180ο στην οικονομική πολιτική της δείχνει την πίεση που δέχεται η νέα Βρετανίδα πρωθυπουργός. 

Ωστόσο, όσα λάθη και αν έχει κάνει τόσο νωρίς, η τόσο χαμηλή δημοτικότητα της είναι μάλλον αξιοπερίεργη. Μόνο ένας στους πέντε ψηφοφόρους των Συντηρητικών έχει θετική άποψη για την Τρας και ακόμα λιγότεροι -ένας στους δέκα- από τους Βρετανούς πολίτες. Η αντιδημοφιλία ενός τόσο νέου πρωθυπουργού δεν συναντάται συχνά, καθώς το βρετανικό κοινό δεν φαίνεται να δίνει ούτε καν λίγο χρόνο, που κάποιος θα περίμενε.

Μετά από ενάμισι μήνα στην εξουσία, η Τρας πλέον αμφισβητείται και βάλλεται πανταχόθεν, από τον τύπο, από βουλευτές εντός του κόμματος της αλλά και από τους πολίτες. Οι εξελίξεις βέβαια δεν την ευνοούν, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βρετανία αυξήθηκε πάνω από 10% τον Σεπτέμβριο, επιστρέφοντας στα υψηλά επίπεδα προηγούμενων δεκαετιών, συμπιέζοντας κι άλλο τα νοικοκυριά. Οι προειδοποιήσει για τρίωρες διακοπές ρεύματος κατά τις κρύες ημέρες του χειμώνα το νέο έτος, εάν μειωθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου, σίγουρα σοκάρουν.

Ωστόσο ο βασικός λόγος της αντιδημοφιλίας της Τρας είναι ενδεχομένως η φθορά της στην εξουσία, όπου ως Υπουργός Εξωτερικών έδειξε τα όρια της ως πολιτικού. Η άνοδος της αντιμετωπίστηκε ως μία κίνηση απελπισίας των Τόρις, όπου δεν υπήρχε σύμπνοια για τον νέο επικεφαλής και η Τρας επιλέχθηκε ως μία μεταβατική λύση, μπροστά στον κίνδυνο επέλασης των Εργατικών. Ενδεχομένως η απουσία ενός διαδόχου κοινής αποδοχής είναι κι αυτό που την κρατάει ακόμα στη θέση της.