Γιατί δεν υπάρχουν Σαουδάραβες στη λίστα του Forbes;

Γιατί δεν υπάρχουν Σαουδάραβες στη λίστα του Forbes;

Του Γιάννη Μαντζίκου

Όταν κάθε χρόνο περίπου τέτοια εποχή, το Αμερικανικό περιοδικό Forbes βγάζει την ετήσια λίστα των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, είναι θέσφατο ότι φιγουράρουν Σαουδάραβες πρίγκιπες και επιχειρηματίες. Όχι όμως φέτος.

Είναι η πρώτη χρόνια που η λίστα δεν έχει κανέναν Σαουδάραβα. Γιατί; Ο λόγος είναι ο Πρίγκηπας-Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed Bin Salman, ο οποίος μάλλον έχει την μαγική συνταγή. Κατάφερε να μαζέψει 100 δισ. δολάρια, περίπου, από τους πλουσιότερους συμπατριώτες του κατά την «νύχτα των μεγάλων μαχαιριών» όπως είχε ονομαστεί η νύχτα του Νοεμβρίου του 2017.

Τότε τέθηκαν υπό κράτηση μέλη της βασιλικής οικογένειας στο ξενοδοχείο Ritz Carlton της χώρας, με την κατηγορία της διαφθοράς - αφού στην Σαουδική Αραβία δεν υπάρχουν φυλακές για πρίγκιπες. Λέγεται, μάλιστα, χωρίς να επιβεβαιωθεί, ότι ορισμένοι υπέστησαν βασανιστήρια.

Ανάμεσα τους ήταν η... creme de la creme: o Prince Alwaleed bin Talal με περιουσία 18,7 δισ. δολάρια, ο οποίος θεωρείται ο σημαντικότερος επενδυτής της Σαουδικής Αραβίας, με ευρύτατο δίκτυο διασυνδέσεων στο εξωτερικό και φιλίες με μερικούς από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο, όπως ο Bill Gates και o Rubert Murdoch. Επίσης, ο πρίγκιπας χορήγησε κεφάλαια στον όμιλο Citigroup, ενίσχυσε οικονομικά τη Eurodisney όταν παράπαιε και στήριξε τον Murdoch όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Παράλληλα από την κράτηση του επλήγησαν εταιρείες, όπως το Masayoshi Son's, το fund των 100 δισ. δολαρίων της SoftBank, το 45% του οποίου ανήκει στο Ριάντ. Εκτός από την Citigroup, ο 62χρονος πρίγκιπας διαθέτει σημαντικά μερίδια σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως: Amazon, AOL/Time Warner, Apple Inc., Citigroup, Coca Cola, Compaq, eBay, Four Seasons Hotels & Resorts, Fairmont Hotels and Resorts, Ford, McDonald's, Motorola, Movenpick Hotels & Resorts, Procter & Gamble και στη Walt Disney Company.

Πάντως, αφιέρωμα του Forbes το 2013 αναφερόταν στο μαρμάρινο ανάκτορό του στο Ριάντ, με τα 420 δωμάτια, στο ιδιωτικό του Boeing 747, το οποίο είναι εξοπλισμένο με θρόνο και στο θέρετρό του στις παρυφές της πρωτεύουσας με τα πέντε σπίτια, τις πέντε τεχνητές λίμνες και το μίνι Grand Canyon. Ενώ από την λίστα λείπει και ο Μοhammed al Amoudi με περιουσία 8,1 δισ. δολάρια που κατέχει εταιρείες στη Σουηδία, στην Αιθιοπία και την Σαουδική Αραβία. Οι περισσότεροι εξ αυτών έδωσαν τεράστια ποσά για να εξασφαλίσουν την ελευθερία τους και όπως προαναφέρθηκε ο κουμπαράς του Bin Salman έφτασε τα 100 δισ. δολάρια.

Η λίστα, λοιπόν, του Forbes... ξέμεινε από Σαουδάραβες και περιλαμβάνει μόνο ονόματα σαν τους αδελφούς Sawiris και μέλη της Βασιλικής Οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.