Γερμανία: Η τουρκική κοινότητα συγκεντρώνει χρήματα και κουβέρτες για τους σεισμόπληκτους
AP
AP

Γερμανία: Η τουρκική κοινότητα συγκεντρώνει χρήματα και κουβέρτες για τους σεισμόπληκτους

Οι τουρκικές και κουρδικές κοινότητες στη Γερμανία έλαβαν την πρωτοβουλία για δωρεές στους σεισμόπληκτους στην Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία στέλνοντας χρήματα, ζεστά ρούχα και κουβέρτες.

Καθώς η είδηση της μεγάλης καταστροφής που έπληξε χθες τις δύο χώρες άρχισε να διαδίδεται προκαλώντας απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια, εθελοντές ξεκίνησαν την συλλογή υλικού στο Βερολίνο, στην Φρανκφούρτη και το Μόναχο για τους χιλιάδες τραυματίες και άστεγους που άφησε πίσω του ο σεισμός.

Στη Γερμανία κατοικούν περίπου 2,3 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής --η μεγαλύτερη παγκοσμίως κοινότητα της τουρκικής διασποράς, σύμφωνα με την Τουρκική Κοινότητα της Γερμανίας.

Ο Λεβέντ Τσουκούρ έχει συντονίσει μια πρωτοβουλία παροχής βοήθειας στη σχολή πυγμαχίας που έχει στο Μόναχο.

"Δεν περιμέναμε να έχει τέτοια ανταπόκριση, είναι τρελό. Νομίζαμε ότι θα γεμίζαμε δύο φορτηγά και μετά θα τα στέλναμε εκεί, αλλά δεν έχουν σταματήσει (να στέλνουν) από τις 10 σήμερα το πρωί", προσθέτει ο ίδιος.

Καθώς εκείνος μιλάει, μια ομάδα πολιτών φορτώνει στα φορτηγά κούτες με τις δωρεές. Η πρώτη παρτίδα είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει για την Τουρκία την Πέμπτη.

"Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δριμύ το ψύχος στις πληγείσες περιοχές και ο κόσμος χρειάζεται επειγόντως κουβέρτες, ζεστά ρούχα και μπότες", λέει ο Τούντσα Καρακάς, μέλος του πολιτιστικού συνδέσμου Tuerkisch-Deutscher Kreis.

Οι διασώστες εξακολουθούν και σήμερα να αναζητούν επιζώντες που έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό ξεπέρασε τους 5.000.

"Ρίχνουμε όλο το βάρος μας σε αυτή τη δουλειά", λέει ο Φαρούκ Ατσαλάν, εκπρόσωπος της Κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου, που έχει ήδη στείλει στις πληγείσες περιοχές 250.000 ευρώ.

Η Τουρκική Κοινότητα στη Γερμανία υποδεικνύει στα μέλη της τις ανάγκες για τις δωρεές τους: "Η αποστολή χρημάτων είναι καλύτερη από την αποστολή αγαθών επειδή οι ίδιοι οι άνθρωποι γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες τους και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να αγοράσουν ό,τι χρειάζονται", λέει ο πρόεδρος της Κοινότητας, ο Γκεκάι Σοφούογλου.