Η Γαλλία και η ΕΕ πρόκειται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προσέλκυση επιστημόνων από τις ΗΠΑ που πλήττονται από την καταστολή του Ντόναλντ Τραμπ στον ακαδημαϊκό χώρο, καθώς ετοιμάζουν ανακοινώσεις σχετικά με τα κίνητρα για την εγκατάσταση ερευνητών στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει ο Guardian, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα πραγματοποιήσουν ομιλίες το πρωί της Δευτέρας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, πλαισιωμένοι από Ευρωπαίους πανεπιστημιακούς ηγέτες και ερευνητές, στις οποίες αναμένεται να ανακοινώσουν πιθανά κίνητρα και μέτρα προστασίας για τους ερευνητές που επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Ευρώπη.
Η εκδήλωση, στην οποία θα συμμετάσχουν Ευρωπαίοι ακαδημαϊκοί και Ευρωπαίοι επίτροποι, αποτελεί την τελευταία προσπάθεια να ανοίξουν οι «πόρτες» της Ευρώπης σε ακαδημαϊκούς και ερευνητές με έδρα τις ΗΠΑ, οι οποίοι φοβούνται ότι το έργο τους απειλείται από τις περικοπές των ομοσπονδιακών δαπανών για τα πανεπιστήμια και τους ερευνητικούς φορείς, καθώς και από τη στοχοποίηση των αμερικανικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για τις πολιτικές ποικιλομορφίας.
Το γραφείο του Μακρόν δήλωσε ότι η κίνηση αυτή έρχεται «σε μια εποχή που οι ακαδημαϊκές ελευθερίες αντιμετωπίζουν μια σειρά ... απειλών» και που η Ευρώπη «είναι μια ελκυστική ήπειρος».
Ένας αξιωματούχος των Ηλυσίων δήλωσε: «Ο Μακρόν δεν είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: ''Είμαστε ένας χώρος όπου υπάρχει ελευθερία της έρευνας και δεν υπάρχουν θέματα ταμπού''».
Επίσης, ο αξιωματούχος είπε ότι η εκδήλωση είχε ως στόχο «να επιβεβαιώσει τη Γαλλία και την Ευρώπη ως σταθερούς χώρους που μπορούν να εγγυηθούν τις ελευθερίες και την ακαδημαϊκή έρευνα».
Η Γαλλία φαίνεται ότι επιθυμεί ιδιαίτερα να προσελκύσει επιστήμονες που ασχολούνται με την υγεία - ιδίως με τις μολυσματικές ασθένειες - καθώς και με την έρευνα για το κλίμα και την Τεχνητή Νοημοσύνη, αναφέρει ο Guardian.
Η εκδήλωση της Δευτέρας, με τίτλο «Επιλέξτε την Ευρώπη για την επιστήμη», πραγματοποιείται αφού 13 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία, έστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία την καλούν να κινηθεί γρήγορα για την προσέλκυση ακαδημαϊκών ταλέντων.
Μάλιστα, η Γαλλία εγκαινίασε τον Απρίλιο τη δική της πρωτοβουλία «Choose France for science» με μια ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τη φιλοξενία διεθνών ερευνητών.
Το γαλλικό υπουργείο Έρευνας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «ορισμένοι ξένοι ερευνητές έχουν ήδη φθάσει στη Γαλλία για να εξοικειωθούν με τις υποδομές, περιμένοντας να δημιουργηθούν τα κονδύλια και η πλατφόρμα».
Τις τελευταίες ημέρες, το εμβληματικό κέντρο επιστημονικής έρευνας CNRS της Γαλλίας ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία για την προσέλκυση ξένων εργαζομένων των οποίων η έρευνα απειλείται, καθώς και Γάλλων ερευνητών που εργάζονται στο εξωτερικό, ορισμένοι από τους οποίους «δεν θέλουν να ζήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες του Τραμπ», δήλωσε στο AFP ο πρόεδρός του, Αντουάν Πετίτ.
Ταυτόχρονα, στη Γαλλία, το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille εγκαινίασε τον Μάρτιο το πρόγραμμα «Ασφαλές μέρος για την επιστήμη» και θα υποδεχθεί τους πρώτους ξένους ερευνητές του τον Ιούνιο.
Σε επιστολή του προς τα γαλλικά πανεπιστήμια τον Μάρτιο, ο Φιλίπ Μπαπτίστ, υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας της Γαλλίας, έγραψε: «Πολλοί γνωστοί ερευνητές αμφισβητούν ήδη το μέλλον τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Φυσικά θα επιθυμούσαμε να υποδεχθούμε έναν ορισμένο αριθμό από αυτούς».
Οι προκλήσεις παραμένουν, διότι οι επενδύσεις στην έρευνα στις ΗΠΑ - συμπεριλαμβανομένων των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα - είναι εδώ και πολλά χρόνια μεγαλύτερες από ό,τι στην Ευρώπη. Για δεκαετίες, η Ευρώπη υστερούσε σε σχέση με τις ΗΠΑ σε επενδύσεις σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.