Προβάδισμα 10 μονάδων της Λεπέν έναντι του Μακρόν αν γίνονταν τώρα εκλογές
AP
AP

Προβάδισμα 10 μονάδων της Λεπέν έναντι του Μακρόν αν γίνονταν τώρα εκλογές

Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα κέρδιζε τον Εμανουέλ Μακρόν αν οι προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους επαναλαμβάνονταν τώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση-σοκ που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, την παραμονή νέων διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό.

Η έρευνα του ομίλου Elabe για το τηλεοπτικό κανάλι BFM έδειξε ότι η Λεπέν θα έπαιρνε 55% και ο πρόεδρος Μακρόν 45% εάν αντιμετώπιζαν ο ένας τον άλλον σε μια επαναληπτική ψηφοφορία.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Μακρόν νίκησε τη Λεπέν με διαφορά 58,5% έναντι 41,5% και έγινε ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που κερδίζει δεύτερη θητεία εδώ και δύο δεκαετίες.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν θα δυσκολευόταν να διατηρήσει τους ψηφοφόρους του, μόνο επτά στους 10 θα τον ψήφιζαν ξανά σε ένα τέτοιο σενάριο», δήλωσε ο Μπερνάρ Σανάνες, επικεφαλής της Elabe, στο BFM. «Και η ψήφος αποκλεισμού (κατά της ακροδεξιάς) θα ήταν πολύ χαμηλότερη».

Πρόσθεσε ότι τα κέρδη της Λεπέν ήταν "θεαματικά" και "θα έβγαινε μπροστά σε όλες τις εκλογικές κατηγορίες".

Τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης  δίνουν ένα στιγμιότυπο της μεταβαλλόμενης δυναμικής στη γαλλική πολιτική, με τη Λεπέν να θεωρείται ευρέως ως ο μεγαλύτερος νικητής από τις πολύμηνες διαμαρτυρίες για την αντιδημοφιλή πρόταση του Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 που είναι σήμερα.

Ο ακροαριστερός ηγέτης Ζαν-Λικ Μελενσόν, ο οποίος έχει υποστηρίξει τους διαδηλωτές και τους απεργούς, έχει χάσει ποσοστά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Elabe και μια άλλη τη Δευτέρα από την ομάδα ερευνών Ifop-Fiducial.

Ο όμιλος ερευνών Ifop-Fiducial διαπίστωσε επίσης μια απότομη αύξηση της υποστήριξης προς τη Λεπέν, η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος για τέταρτη φορά το 2027.

Οι πολιτικοί όλου του φάσματος έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τους τελευταίους μήνες ότι η 54χρονη μπορεί να επωφεληθεί από την αναταραχή που σαρώνει τη χώρα, καθώς και από τις μακροχρόνιες ανησυχίες για την εγκληματικότητα και τη μετανάστευση.

Η Λεπέν κράτησε σχετικά χαμηλό προφίλ κατά τη διάρκεια των τεράστιων διαδηλώσεων και απεργιών, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις δημόσιες δηλώσεις της και διατηρώντας την πειθαρχία μεταξύ των 88 βουλευτών της στο κοινοβούλιο, οι οποίοι αποτελούν τη μεγαλύτερη ενιαία ομάδα της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε ακόμα: 

Η Ακροδεξιά κερδισμένη από τον χειρισμό του Μακρόν με το συνταξιοδοτικό;