Γαλλία: Δέσμευση της κυβέρνησης για εφαρμογή του εμβολιαστικού πάσου

Γαλλία: Δέσμευση της κυβέρνησης για εφαρμογή του εμβολιαστικού πάσου

Γάλλοι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν σήμερα να θέσουν σε εφαρμογή από τα μέσα Ιανουαρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, έναν νόμο ο οποίος θα αποκλείει την πρόσβαση σε χώρους φιλοξενίας στους ανεμβολίαστους κατά του κορονοϊού, παρότι η συζήτηση επί του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου στο κοινοβούλιο ανεστάλη μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

"Η 15η Ιανουαρίου παραμένει ο στόχος μας", για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον.

Οι τεταμένες συνομιλίες σχετικά με τον νέο νόμο, ο οποίος θα καταργούσε την επιλογή της επίδειξης αρνητικού τεστ αντί του εμβολιασμού, ανεστάλησαν μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έπειτα από ψηφοφορία στην οποία η πλειοψηφία των βουλευτών τάχθηκε υπέρ της αναστολής της συνεδρίασης.

Οι αρχηγοί των διαφόρων κοινοβουλευτικών ομάδων θα πρέπει τώρα να ορίσουν μια νέα ημερομηνία για την επανέναρξη της συζήτησης, όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Ανί Ζενεβάρ.

Μόλις ψηφιστεί στην Εθνοσυνέλευση ο νέος νόμος θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία προτού τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιανουαρίου.

Η Γαλλία έχει επιβάλει το υγειονομικό πάσο για τον κορονοϊό, που σημαίνει ότι προκειμένου να εισέλθει κάποιος σε εστιατόρια, καφέ ή κινηματογράφους και να επιβιβαστεί σε τρένο είτε θα πρέπει να επιδείξει αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η νομοθεσία αποσκοπεί στην άρση της επιλογής επίδειξης αρνητικού τεστ, ουσιαστικά απαγορεύοντας την είσοδο στους ανεμβολίαστους σε χώρους φιλοξενίας ή σε τρένα.

Πέραν της παραχώρησης πρόσβασης σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής, το σχέδιο νόμου θα επέφερε και βαρύτερες ποινές για όσους κυκλοφορούν με πλαστό ή ξένο εμβολιαστικό πάσο και για όσους χώρους δεν πραγματοποιούσαν τους απαραίτητους ελέγχους στα σχετικά έγγραφα.

Όσοι θα εντοπίζονται να φέρουν πλαστό πιστοποιητικό θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών και πρόστιμο 75.000 ευρώ.

Το σχέδιο νόμου έχει συναντήσει μεγάλη αντίσταση από αντιεμβολιαστές και ακροδεξιές και ακροαριστερές οργανώσεις, αλλά υποστηρίζεται από την κυβέρνηση η οποία διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ καταδίκασε σήμερα "την ανευθυνότητα" των δυνάμεων της αντιπολίτευσης που θέλησαν να "εκτροχιαστεί" το σχέδιο νόμου που θα μετέτρεπε το υγειονομικό πάσο σε εμβολιαστικό πάσο αναφερόμενος στο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς του Ζαν-Λικ Μελανσόν «Ανυπότακτη Γαλλία», στον "Εθνικό Συναγερμό", το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, και στο συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων (LR).

Αλλά αν οι αντιτιθέμενοι "προφανώς πέτυχαν" με το "πραξικόπημά τους" (...) "θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε όσο μπορούμε την προγραμματισμένη ημερομηνία (της 15ης Ιανουαρίου)", πρόσθεσε ο Ατάλ.

Η αμφιλεγόμενη νομοθεσία στοχεύει να πείσει τους υπόλοιπους πέντε εκατομμύρια ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 12 ετών στη χώρα να εμβολιαστούν την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται σε όλη τη γαλλική επικράτεια.

Η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού οδήγησε την περασμένη εβδομάδα σε αύξηση των επιβεβαιωμένων ημερήσιων κρουσμάτων σε πάνω από 160.000 με κάποιες ημέρες να ξεπερνούν και τα 200.000.

Απαντώντας στις αντιδράσεις όσων διατείνονται ότι ο νόμος καταπατά τις πολιτικές ελευθερίες ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, είπε ότι ο "εγωισμός συχνά κρύβεται πίσω από την υποτιθέμενη ελευθερία".