G7: Κλίμα και ενεργειακή ασφάλεια - Η πρώτη κοινή δήλωση μετά τη ρωσική εισβολή

G7: Κλίμα και ενεργειακή ασφάλεια - Η πρώτη κοινή δήλωση μετά τη ρωσική εισβολή

Η Ομάδα των Επτά πλουσιότερων χωρών συμφώνησαν σήμερα Δευτέρα να εργαστούν από κοινού για να επιταχύνουν τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής χωρίς να απειλείται η ενεργειακή ασφάλεια, επισημαίνεται στην κοινή δήλωση μετά τη σύνοδο κορυφής στη Γερμανία, την οποία επικαλείται το Reuters.

Η G7 συζήτησε επίσης τρόπους για τη σταδιακή μείωση των εκπομπών άνθρακα και την ενίσχυση των καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τρόπο «κοινωνικά δίκαιο», αναφέρει η δήλωση.

Οι χώρες της G7 αναζήτησαν τρόπους για να καλύψουν τις ελλείψεις στα αποθέματα ενέργειας και να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τις αυξανόμενες τιμές, τηρώντας τις δεσμεύσεις για το κλίμα, εν μέσω αντιπαράθεσης με τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Σχετικά με τη ρωσική εισβολή, οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν να παραμείνουν στο πλευρό της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί» εντείνοντας τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και στηρίζοντας τις δεσμεύσεις για την ασφάλεια στο Κίεβο σε μεταπολεμική συμφωνία.

«Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη και να βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί», αναφέρει ανακοινωθέν της συνόδου της G7 στις βαυαρικές Άλπεις.

Οι δημοκρατίες της G7 είναι αποφασισμένες να μειώσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου, για παράδειγμα από τις εξαγωγές χρυσού, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και θα συνεχίσουν να έχουν στο στόχαστρο τη διαφυγή από τις κυρώσεις, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Για την επισιτιστική κρίση

Μια από τις μεγάλες προκλήσεις της συνόδου της G7, που διαρκεί έως αύριο, Τρίτη, είναι να επαναβεβαιωθεί η ενότητα της Δύσης και να ενταθεί η πίεση σε βάρος της Ρωσίας, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και οδηγεί σε αύξηση τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η G7 κάλεσε επίσης τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία προκειμένου να μην επιδεινωθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

«Καλούμε επειγόντως τη Ρωσία να σταματήσει, χωρίς όρους, τις επιθέσεις της κατά των αγροτικών υποδομών και των υποδομών μεταφοράς και να επιτρέψει την ελεύθερη μεταφορά αγροτικών προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας», ανέφεραν οι ηγέτες των χωρών της G7.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα επιβάλουν κυρώσεις σε εκατοντάδες άτομα και οντότητες, θα βάλουν στο στόχαστρο εταιρείες σε πολλές χώρες και θα επιβάλλουν δασμούς σε εκατοντάδες προϊόντα της Ρωσίας.

Πλαφόν στις τιμές ρωσικού πετρελαίου

Την ίδια στιγμή, Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι οι χώρες της G7 θα οριστικοποιήσουν τα σχέδια για πλαφόν τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Οι διττοί στόχοι των ηγετών της G7 ήταν να στοχοθετήσουν άμεσα τα έσοδα του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν, ιδιαίτερα μέσω της ενέργειας, αλλά επίσης να ελαχιστοποιήσουν τα επακόλουθα και τον αντίκτυπο στις οικονομίες της G7 και του υπόλοιπου κόσμου», δήλωσε ο αξιωματούχος σε ενημέρωση στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της G7.

Μεταξύ άλλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκδώσουν απόφαση με την οποία θα απαγορεύουν την εισαγωγή νέου ρωσικού χρυσού στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που θα εμποδίσει τη ρωσική συμμετοχή στην επίσημη αγορά χρυσού.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα λάβει επίσης την πρώτη του δράση κατά των εταιρειών που εμπλέκονται σε δραστηριότητες που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις προσθέτοντας αρκετές εταιρείες σε όλο τον κόσμο στη λίστα οντοτήτων του.

Τέλος, οι ηγέτες των 7 πλουσίων κρατών, εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία» τους ύστερα από την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μπορεί να μεταφέρει πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση στη Λευκορωσία και ζήτησαν την «άμεση» επιστροφή των Ουκρανών που έχουν οδηγηθεί «δια της βίας» στη Ρωσία.