Φράγμα Καχόβκα: Επικίνδυνο «κοκτέιλ» με υγειονομική απειλή, νάρκες και χιλιάδες άστεγους (pics&vids)
AP Photo/Roman Hrytsyna
AP Photo/Roman Hrytsyna

Φράγμα Καχόβκα: Επικίνδυνο «κοκτέιλ» με υγειονομική απειλή, νάρκες και χιλιάδες άστεγους (pics&vids)

Τα «απόνερα» της ανατίναξης του φράγματος της Καχόβκα απειλούν τους κατοίκους της ήδη κατεστραμμένης Ουκρανίας καθώς έχουν προκύψει νέα και πολύ σοβαρά προβλήματα.

«Παγίδες θανάτου» οι νάρκες

Η Ουκρανία προειδοποίησε την Τετάρτη για τον κίνδυνο από τις νάρκες που επιπλέουν και ανασύρθηκαν στην επιφάνεια από τις πλημμύρες αλλά και για την εξάπλωση ασθενειών και επικίνδυνων χημικών ουσιών, καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι επιθεώρησαν τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κατάρρευση του τεράστιου υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα.

Επισκεπτόμενος την Χερσώνα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Oλεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε ότι πάνω από 80 οικισμοί έχουν πληγεί από την καταστροφή, την ώρα που Κίεβο και Μόσχα συνεχίζουν το «πινγκ πονγκ» των ευθυνών.

Επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάρρευση του φράγματος στη Ρωσία, ο Κουμπράκοφ δήλωσε πως «το έκαναν για να απελευθερώσουν στρατεύματα προς αυτή την κατεύθυνση πλημμυρίζοντας αυτό το κομμάτι της πρώτης γραμμής».

Η Ρωσία, τα στρατεύματα της οποίας κατέλαβαν το φράγμα αμέσως μετά την εισβολή τους τον περασμένο Φεβρουάριο, δήλωσε ότι η Ουκρανία σαμποτάρισε το φράγμα για να αποσπάσει την προσοχή από μια αντεπίθεση που, όπως είπε, «παραπαίει».

Πάνω από 5 μέτρα η στάθμη του νερού

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Ολεξάντρ Προκούντιν, δήλωσε ότι το νερό είχε φτάσει σε βάθος 5,34 μέτρων σε ορισμένα σημεία της Χερσώνας, αν και είπε ότι η άνοδος είχε επιβραδυνθεί και μπορεί να κορυφωθεί μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

Στη Χερσώνα οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει πρόχειρα σημεία επιβίβασης για λέμβους που χρησιμοποιούν τώρα η αστυνομία, οι διασώστες και οι εθελοντές για να μετακινούνται.

Η Χερσώνα βρίσκεται απέναντι από την ελεγχόμενη από τη Ρωσία ανατολική όχθη του Ντνίπρο και ορισμένοι κάτοικοι έχουν δεχθεί πυρά από το ρωσικό πυροβολικό καθώς προχωρούν στο έργο διάσωσης και ανάκτησης. Ο κρότος του πυροβολικού ακούγεται σχεδόν συνεχώς από μακριά.

«Το νερό διαταράσσει τις νάρκες που είχαν τοποθετηθεί νωρίτερα, προκαλώντας την έκρηξή τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κουμπράκοφ και «ως αποτέλεσμα της πλημμύρας, χημικά και μολυσματικά βακτήρια εισέρχονται στο νερό», είπε.

Τόνισε επίσης ότι η Ουκρανία διέθεσε 120 εκατ.γρίβνες (3,25 εκατ. δολάρια) για τη διασφάλιση της υδροδότησης στο Μικολάιβ και 1,5 δισ.γρίβνες έχουν διατεθεί για την ανοικοδόμηση των συστημάτων του δικτύου ύδρευσης που καταστράφηκαν από την πλημμύρα.

Περίπου 6.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί

Σχεδόν 5.900 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πλημμυρισμένες ζώνες όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές και οι ρωσικές κατοχικές αρχές, που ελέγχουν αντίστοιχα την αριστερή και τη δεξιά όχθη του Δνείπερου.

«Η εκκένωση συνεχίζεται στην περιοχή της Χερσώνας. Οι διασώστες μας, αστυνομικοί και εθελοντές, έχουν ήδη απομακρύνει 1.894 ανθρώπους» είπε στη δημόσια τηλεόραση ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ιγκόρ Κλιμένκο.

Σύμφωνα με τον Κλιμένκο, έχουν πλημμυρίσει 30 κοινότητες, οι δέκα εκ των οποίων βρίσκονται στη ζώνη που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Από την πλευρά τους, οι κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν απομακρύνει μέχρι στιγμής «περισσότερους από 4.000 ανθρώπους». Ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Χερσώνας Βλαντίμιρ Σάλντο ανέφερε μέσω του Telegram ότι οι πληγέντες θα φιλοξενηθούν σε προσωρινά κέντρα διαμονής.

Απειλή για την υγεία 

Ο επικεφαλής γιατρός ενός νοσοκομείου της Χερσώνας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή δεν ήθελε να διακινδυνεύσει αντίποινα, δήλωσε ότι 136 άτομα έκαναν εισαγωγή λόγω των πλημμυρών. Πολλοί ήταν ηλικιωμένοι.

«Αυτοί οι άνθρωποι είχαν δυσκολίες με την ψυχολογική τους κατάσταση. Συνήθως πρόκειται για ηλικιωμένους ανθρώπους. (Μερικοί από) αυτούς τους ανθρώπους έχουν χρόνιες ασθένειες που ίσως επιδεινωθούν», δήλωσε ο γιατρός.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν απομακρύνει ανθρώπους από 24 πλημμυρισμένους οικισμούς και τουλάχιστον 20 οικισμοί έχουν πλημμυρίσει σε έδαφος που κατέχουν οι ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο Κουμπράκοφ.

«Βλέπουμε ότι οι κατοχικές αρχές δεν απομακρύνουν τους ανθρώπους», είπε, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να βοηθήσουν στην εκκένωση των θυμάτων των πλημμυρών στις περιοχές που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία.

Ο Κουμπράκοφ δήλωσε ότι η στάθμη του νερού στην πόλη είχε αυξηθεί κατά 12-16 εκατοστά την ώρα την Τρίτη, αλλά τώρα ανεβαίνει με ένα-δύο εκατοστά την ώρα.

«Πρόκειται για μια από τις πιο τρομακτικές τρομοκρατικές ενέργειες αυτού του πολέμου», είπε.

Μια υγειονομική «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί

Οι Ουκρανοί εγκατέλειψαν τα πλημμυρισμένα σπίτια τους και οι κάτοικοι περπατούσαν στους πλημμυρισμένους δρόμους κουβαλώντας παιδιά στους ώμους τους, σκύλους στα χέρια τους και αντικείμενα σε πλαστικές σακούλες, ενώ οι διασώστες χρησιμοποιούσαν λαστιχένιες βάρκες για να ψάξουν περιοχές όπου τα νερά έφταναν πάνω από το ύψος του κεφαλιού.

Πάνω από 30.000 κυβικά μέτρα νερού αναβλύζουν από τη δεξαμενή του φράγματος κάθε δευτερόλεπτο και η πόλη κινδυνεύει να μολυνθεί από τον χείμαρρο, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, σύμφωνα με τον διορισμένο από τους Ρώσους δήμαρχο, Βλαντιμίρ Λεόντιεφ.

Το Κίεβο δήλωσε ότι οι πλημμύρες θα αφήσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, θα κατακλύσουν δεκάδες χιλιάδες εκτάρια γεωργικής γης και θα μετατρέψουν τουλάχιστον 500.000 εκτάρια που στερούνται άρδευσης σε «ερήμους».

Οι Ουκρανοί είχαν καταγγείλει πριν από αρκετούς μήνες ότι το φράγμα είχε ναρκοθετηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις που το ελέγχουν από τις αρχές της 15μηνης εισβολής, και υποστηρίζει ότι η Μόσχα το ανατίναξε για να προσπαθήσει να εμποδίσει τις ουκρανικές δυνάμεις να διασχίσουν τον ποταμό Ντνίπρο στην αντεπίθεσή τους.

Οι ουκρανικές αρχές αναμένουν ότι τα νερά από την πλημμύρα θα σταματήσουν να ανεβαίνουν μέχρι το τέλος της Τετάρτης, αφού έφθασαν περίπου τα πέντε μέτρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρίας Ολέξι Κουλέμπα.

Δύο χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το ελεγχόμενο από την Ουκρανία τμήμα της πλημμυρικής ζώνης και τα νερά είχαν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο σε 17 οικισμούς με συνολικό πληθυσμό 16.000 ανθρώπων.

Το TASS δήλωσε ότι η στάθμη των υδάτων θα μπορούσε να παραμείνει αυξημένη κατά τόπους έως και 10 ημέρες.

«Επιχειρησιακά η καταστροφή ευνοεί τη Ρωσία»

Κορυφαίος αξιωματούχος που υποστηρίζεται από τη Μόσχα -στο τμήμα της Ουκρανίας που ελέγχεται από τη Ρωσία- δήλωσε ότι η κατάρρευση του γιγαντιαίου φράγματος Καχόβκα έδωσε στον ρωσικό στρατό ένα τακτικό πλεονέκτημα, όμως ένας διακεκριμένος στρατιωτικός αναλυτής των ΗΠΑ δεν συμφωνεί.

Ο Βλαντίμιρ Σάλντο, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης του τμήματος της νότιας περιοχής Χερσώνα της Ουκρανίας που ελέγχεται από τη Μόσχα, δήλωσε ότι πιστεύει ότι το Κίεβο ευθύνεται για την καταστροφή, αλλά πιστεύει ότι η τραγωδία έδωσε αβαντάζ στον ρωσικό στρατό.

«Από στρατιωτική άποψη, η κατάσταση εξελίχθηκε με τρόπο που είναι επιχειρησιακά και τακτικά υπέρ των ρωσικών δυνάμεων», δήλωσε ο Σάλντο στον φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό παρουσιαστή Βλαντιμίρ Σολοβιόφ, τονίζοντας ότι η καταστροφή του φράγματος και οι συνεπαγόμενες πλημμύρες θα διευκολύνουν τη Ρωσία να αμυνθεί έναντι οποιασδήποτε ουκρανικής αντεπίθεσης στην περιοχή.

«Αυτοί (σ.σ. οι Ουκρανοί) έκαναν κακό στους εαυτούς τους με αυτό που έκαναν. Ο υπολογισμός τους ήταν ότι με την ανατίναξη του φράγματος θα έδιναν κάποιο στρατηγικό ή επιχειρησιακό πλεονέκτημα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Αλλά δεν θα μπορέσουν να κάνουν τίποτα», δήλωσε.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν τώρα έναν ανοιχτό χώρο μπροστά τους, μέσω του οποίου μπορούν να δουν ποιος και με τι τρόπο προσπαθεί να διασχίσει τον ποταμό Ντνίπρο. Και θα τους είναι αδύνατο να περάσουν μέσω της Καχόβκα αν προσπαθήσουν».

Η Μόσχα ελέγχει την αριστερή (ανατολική) όχθη του Dnipro, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στη δεξιά (δυτική) όχθη του.

Ο Μάικλ Κόφμαν, εμπειρογνώμονας του ρωσικού στρατού στο αμερικανικό think-tank CNA, δήλωσε ότι είναι επιφυλακτικός ότι η καταστροφή θα παρεμποδίσει τα βραχυπρόθεσμα στρατιωτικά σχέδια της Ουκρανίας.

«Αμφιβάλλω αν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ουκρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το φράγμα απέχει τουλάχιστον 100 μίλια από το κοντινότερο σημείο όπου θα μπορούσε να λάβει χώρα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας», έγραψε ο Κόφμαν στο Twitter.

«Μια ουκρανική επιχείρηση μέσα από το ποτάμι στη νότια Χερσόνησο, κάτω από το φράγμα, ήταν πάντα μια ριψοκίνδυνη και επομένως χαμηλής πιθανότητας προοπτική. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι μια τέτοια επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη ή ότι θα ήταν απαραίτητα μέρος των ουκρανικών επιθετικών σχεδίων», ανέφερε.

Ούτε η καταστροφή του φράγματος συντομεύει ουσιαστικά τις ρωσικές γραμμές, πρόσθεσε, και οι επακόλουθες πλημμύρες θα καταστρέψουν πιθανότατα και την πρώτη γραμμή των δικών της αμυντικών οχυρώσεων της Ρωσίας στην πλευρά του ποταμού που ελέγχει.

Πούτιν: Ουκρανία και Δύση διαπράττουν εγκλήματα πολέμου

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι αρχές του Κιέβου, κατόπιν υπόδειξης των δυτικών επιμελητών τους, εξακολουθούν να βάζουν ένα επικίνδυνο στοίχημα για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών, διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, χρησιμοποιούν ανοιχτά τρομοκρατικές μεθόδους και οργανώνουν σαμποτάζ στο ρωσικό έδαφος», ανέφερε ο Πούτιν σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα αυτού είναι η βάρβαρη ενέργεια για την καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ενέργειας Kαχόφσκαγια στην περιοχή της Χερσώνας, η οποία οδήγησε σε μια μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή», ανέφερε ο Πούτιν.

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι παρατηρήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Εκτάκτων Καταστάσεων Αλεξάντερ Κουρένκοφ να ηγηθεί των προσπαθειών διάσωσης στην περιοχή, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν σε Ερντογάν για φράγμα: Είναι περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή (vids)

Πλημμυρισμένη Χερσώνα: Συνεργείο του BBC εγκαταλείπει εν μέσω βομβαρδισμών (vid)

Πετρέλαιο, νάρκες και χημικά: Περιβαλλοντική «βόμβα» στις όχθες του Δνείπερου

Νόβα Καχόβκα: Αναφορές για εγκλωβισμένους - Σε κίνδυνο 42.000 πολίτες

Νόβα Καχόβκα: Ποιος ωφελείται από την κατατροφή του φράγματος στη νότια Ουκρανία