FAZ για Σύμφωνο Σταθερότητας: Προτείνεται αύξηση ορίου χρέους στο 100% του ΑΕΠ

FAZ για Σύμφωνο Σταθερότητας: Προτείνεται αύξηση ορίου χρέους στο 100% του ΑΕΠ

Να αυξηθεί το όριο της Συνθήκης του Μάαστριχτ για το χρέος από το 60% στο 100% του ΑΕΠ, με το αιτιολογικό της αδυναμίας τήρησής του, προτείνουν μέλη -κράτη της ευρωζώνης ενόψει της έναρξης της συζήτησης για την αναθεώρηση των κανόνων περί χρέους που προβλέπεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η FAZ, το δημοσίευμα της οποίας αναδημοσιεύει η Deutsche Welle «πολλά από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης προτείνουν αλλαγές στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, γιατί πολύ απλά...δεν μπορούν να τους τηρήσουν» και σημειώνει ότι «δεν πρόλαβε η Κομισιόν να κηρύξει την έναρξη της συζήτησης για μία αναθεώρηση των κανόνων περί χρέους και οικονομολόγοι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δηλώνουν πως ήδη γνωρίζουν ποια μορφή πρέπει να λάβει η μεταρρύθμιση αυτή»

Σύμφωνα με την FAZ «προτείνουν να αυξηθεί το όριο της Συνθήκης του Μάαστριχτ για το χρέος από το 60 στο 100% του ΑΕΠ. (...) Το αιτιολογούν με την κανονιστική δύναμη της πραγματικότητας, καθώς ο μέσος όρος του δημοσίου χρέους στην ευρωζώνη είναι 100%, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του '90 ήταν μόνο 60%. Αυτή η "προσαρμογή στην πραγματικότητα" δεν αποτελεί επαρκή αιτιολόγηση».

Επίσης, η Handelsblatt σημειώνει: «Η δημοσιονομική κρίση, η ευρω-κρίση που ακολούθησε και η πανδημία του κορονοϊού το 2020 έχουν εκτοξεύσει το χρέος σε όλο και υψηλότερα Επίπεδα. Σήμερα το δημόσιο χρέος στην Ευρώπη αγγίζει το 100%, κατά μέσο όρο».

Και αναφέρεται στο χρέος της νοτίων χωρών της ευρωζώνης λέγοντας ότι στην Ελλάδα έχει ανέβει σε ποσοστό άνω του 200%, στην Ιταλία στο 156%, στην Ισπανία στο 118%.

«Ως ‘θεματοφύλακας των Συνθηκών' η Κομισιόν επινοούσε όλο και μεγαλύτερα τεχνάσματα, για να πιστοποιήσει την τήρηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Καθιέρωνε εξαιρέσεις ή όριζε μεσοπρόθεσμους στόχους σταθεροποίησης. Αλλά το κύριο πρόβλημα παραμένει: για πολλές χώρες το όριο του 60% είναι απλώς ανέφικτο», συμπληρώνει.