Ευρώπη vs ΗΠΑ: Η νέα πρόταση των Βρυξελλών και ο γρίφος με τη στάση της Ουάσιγκτον
Shutterstock
Shutterstock
Bloomberg

Ευρώπη vs ΗΠΑ: Η νέα πρόταση των Βρυξελλών και ο γρίφος με τη στάση της Ουάσιγκτον

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να καταθέσει μια νέα αναθεωρημένη πρόταση για τους δασμούς στις ΗΠΑ, θέλοντας να δώσει ώθηση στις συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εν μέσω πάντως παρατεταμένου σκεπτικισμού για το αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το νέο έγγραφο περιλαμβάνει προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών εργασιακών δικαιωμάτων, των περιβαλλοντικών προτύπων, της οικονομικής ασφάλειας και της σταδιακής μείωσης των δασμών στο μηδέν και από τις δύο πλευρές για τα μη ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα καθώς και για τα βιομηχανικά αγαθά, σύμφωνα με πηγές

Το έγγραφο, που ήταν να αποσταλεί σε αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον νωρίτερα μες στην εβδομάδα, περιγράφει επίσης αμοιβαίες επενδύσεις και στρατηγικές προμήθειες στην ενέργεια, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την ψηφιακή συνδεσιμότητα, δήλωσαν πηγές, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η ΕΕ στοχεύει στη συνεργασία με τις ΗΠΑ και επιδιώκει μια ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία, ανέφεραν οι πηγές.

Παίρνει τα μέτρα της η ΕΕ

Παράλληλα, η ΕΕ έχει καταρτίσει σχέδια για να πλήξει με πρόσθετους δασμούς εξαγωγές των ΗΠΑ ύψους 95 δισ. ευρώ ως απάντηση στις «αμοιβαίες» εισφορές του Τραμπ και τους δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και σε ορισμένα εξαρτήματα.

Η ΕΕ συμφώνησε νωρίτερα αυτό το μήνα να καθυστερήσει για 90 ημέρες την εφαρμογή μιας ξεχωριστής σειράς ανταποδοτικών δασμών κατά των ΗΠΑ για τους δασμούς 25% που επέβαλε ο Τραμπ στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου του μπλοκ. Η κίνηση αυτή έγινε αφού ο Τραμπ μείωσε τον λεγόμενο ανταποδοτικό συντελεστή στις περισσότερες εξαγωγές της ΕΕ στο 10% από 20% για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης τομείς συνεργασίας σε κοινές προκλήσεις, όπως οι έλεγχοι των εξαγωγών και οι έλεγχοι των επενδύσεων, η καταπολέμηση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στις αλυσίδες εφοδιασμού χάλυβα, φαρμάκων, αυτοκινήτων και ημιαγωγών, καθώς και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός που αντιμετωπίζει η πολιτική αεροπορική βιομηχανία και μια κοινή αγορά κρίσιμων πρώτων υλών.

Το έγγραφο παρέχει χώρο για πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις σχετικά με τις προμήθειες και τις επενδύσεις, σύμφωνα με τις πηγές. Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να συζητούν τις προτάσεις σε συνεχή βάση και στοχεύουν να συναντηθούν σε πολιτικό επίπεδο στις αρχές του επόμενου μήνα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο, η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ηνωμένου Βασιλείου διατηρεί σε ισχύ έναν νέο βασικό δασμό 10% και ενδεχομένως πρόσθετους τομεακούς δασμούς - κάτι που ενδέχεται να μην γίνει αποδεκτό από αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιθετική στάση του Τραμπ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαιρετίσει ορισμένες από τις προτάσεις της ΕΕ στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να μην έχουν σαφή εικόνα ως προς το τι ακριβώς επιδιώκει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Ένα πιθανό αγκάθι είναι η πάγια θέση του Τραμπ ότι ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) της ΕΕ συνιστά μη δασμολογικό εμπόδιο - ισχυρισμός τον οποίο απορρίπτουν κατηγορηματικά οι Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η φορολογική και κανονιστική αυτονομία της Ένωσης δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Ο επίτροπος της ΕΕ για το εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια, Μάρος Σέφκοβιτς, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι είχε ακόμα μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, την Τετάρτη, ενώ έχουν προγραμματιστεί και περαιτέρω συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Παρά την αβεβαιότητα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, διακρίνοντας ενδείξεις ότι ο Τραμπ ίσως είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει από την απειλή επιβολής τιμωρητικών δασμών σε βασικούς εμπορικούς εταίρους, εφόσον υπάρξουν ουσιαστικές παραχωρήσεις προς τις ΗΠΑ.  Αυτό συμβάλλει στην αποκλιμάκωση ορισμένων ανησυχιών σχετικά με την επιθετική τροχιά της αμερικανικής εμπορικής πολιτικής, ενισχύοντας την ανάκαμψη των αγορών που είχαν δεχθεί πλήγμα τον προηγούμενο μήνα λόγω φόβων για επικείμενη ύφεση.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη ότι προτίθεται να καταργήσει τον βασικό δασμό ή τους επιμέρους τομεακούς δασμούς, ακόμη και σε περίπτωση επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, η ΕΕ συνεχίζει την προετοιμασία αντιμέτρων για την περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών.

Ο Τραμπ εξακολουθεί να τηρεί επιθετική στάση απέναντι στην Ευρώπη. Την τρέχουσα εβδομάδα δήλωσε ότι η ΕΕ είναι «σε πολλές περιπτώσεις πιο επιθετική από την Κίνα», ενώ το ευρωπαϊκό μπλοκ ετοιμάζεται να επιβάλει νέο κύκλο αντιδασμών κατά των ΗΠΑ σε περίπτωση που οι συνομιλίες καταρρεύσουν. Προς το παρόν, η Ουάσινγκτον έχει αναστείλει προσωρινά την εφαρμογή ορισμένων δασμών, δίνοντας περιθώριο για διαπραγματεύσεις.