Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απόφαση - σταθμός κατά της Τουρκίας σε υπόθεση καταδίκης γκιουλενιστή εκπαιδευτικού
Shutterstock
Shutterstock

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απόφαση - σταθμός κατά της Τουρκίας σε υπόθεση καταδίκης γκιουλενιστή εκπαιδευτικού

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάνθηκε την Τρίτη ότι τα δικαιώματα ενός Τούρκου εκπαιδευτικού που καταδικάστηκε το 2017 για αδικήματα τρομοκρατίας παραβιάστηκαν, επειδή η υπόθεση εναντίον του βασίστηκε κυρίως στη χρήση μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων.

Το δικαστήριο τόνισε ότι η απόφασή του σχετικά με την καταδίκη του Γιουκσέλ Γιαλτσίνκαγια, πρώην εκπαιδευτικού, μπορεί να εφαρμοστεί σε χιλιάδες άλλους Τούρκους που φυλακίστηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, για την οποία η Τουρκία κατηγορεί τους οπαδούς του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ως γνωστόν, η Τουρκία, ο υπουργός Δικαιοσύνης της οποίας επέκρινε την απόφαση του ΕΔΑΔ, θεωρεί το κίνημα του Γκιουλέν τρομοκρατική οργάνωση. Ο Γιαλτσίνκαγια καταδικάστηκε το 2017 για συμμετοχή στην ομάδα και καταδικάστηκε σε έξι χρόνια και τρεις μήνες φυλάκιση.

Στην απόφασή του, το ΕΔΑΔ ανέφερε ότι η καταδίκη του από την Τουρκία «βασίστηκε αποφασιστικά» στη φερόμενη χρήση του ByLock, ενός συστήματος κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που, σύμφωνα με τα τουρκικά δικαστήρια, σχεδιάστηκε για χρήση από τους γκιουλενιστές.

Το ΕΔΑΔ δήλωσε ότι η καταδίκη παραβίασε το δικαίωμα του Γιαλτσίνκαγια σε δίκαιη δίκη, την ελευθερία του συνέρχεσθαι και τη δέουσα διαδικασία.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 8.500 αιτήσεις στο αρχείο (του ΕΔΑΔ) που αφορούν παρόμοιες καταγγελίες», πρόσθεσε.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι τα πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία κατά του Γιαλτσίνκαγια περιλαμβάνουν τη χρήση λογαριασμού στην Bank Asya, μιας τράπεζας που ξεκίνησε από γκιουλενιστές και κατασχέθηκε από την κυβέρνηση το 2015, καθώς και τη συμμετοχή του σε ένα συνδικάτο και μια ομάδα εκπαιδευτικών που σύμφωνα με την Τουρκία συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντζ δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το ευρωπαϊκό δικαστήριο «δεν είναι εφετείο», προσθέτοντας: «Το ΕΔΑΔ υπερέβη σαφώς την εξουσία του αξιολογώντας στοιχεία».

Διαβάστε Περισσότερα