Έξοδο από τη Ρωσία εξετάζει η Exxon Mobil - Ποιες άλλες πετρελαϊκές έχουν φύγει

Έξοδο από τη Ρωσία εξετάζει η Exxon Mobil - Ποιες άλλες πετρελαϊκές έχουν φύγει

Ο αμερικανικός όμιλος Exxon Mobil εξετάζει το ενδεχόμενο της πλήρους αποχώρησής του από τη Ρωσία έως τις 24 Ιουνίου, σε συνέχεια της απόφασης που είχε λάβει νωρίτερα  να σταματήσει τις δραστηριότητές του που σχετίζονται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στη χώρα, όπως δήλωσαν σήμερα στο Reuters δυο καλά πληροφορημένες πηγές για τα σχέδια της εταιρείας.

Η Exxon Mobil απομάκρυνε από τη Ρωσία όσους εργαζόμενούς της είναι Αμερικανοί πολίτες, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αρχικά οι απομακρύνσεις αφορούσαν το προσωπικό από τους τομείς παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη νήσο Σαχαλίνη, στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Στην παρούσα φάση η εταιρεία εξετάζει πώς να σταματήσει τις άλλες επιχειρηματικές της δραστηριότητες στη Ρωσία, που περιλαμβάνουν τις πωλήσεις των δημοφιλών λιπαντικών της Mobil έως τις 24 Ιουνίου. 

Η Exxon Mobil δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει το ενδεχόμενο αυτό. Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός είχε στο δυναμικό του περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους σε όλη τη Ρωσία, με γραφεία στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, στο Γιεκατερίνεμπουργκ και στο Γιούζνο-Σαχαλίνσκ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Οι συζητήσεις για την αποχώρησή της από τη Ρωσία άρχισαν αφότου δεκάδες δυτικές εταιρείες ανακοίνωσαν ή σχεδιάζουν να σταματήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Ποιες πετρελαϊκές έχουν φύγει

Η ολλανδο-βρετανική Shell μετά την αποχώρησή της από τη Ρωσία διαγράφει περιουσιακά στοιχεία αξίας 4-5 δισ. δολαρίων, ποσό που δείχνει το ύψος των οικονομικών επιπτώσεων που θα έχουν αντίστοιχες αποφάσεις για τις μεγάλες δυτικές πετρελαϊκές.

Αρχές Μαρτίου η εταιρεία είχε αρχικά υπεραμυνθεί της απόφασής της να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο με πολύ μεγάλη έκπτωση. Ωστόσο, υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων που πυροδότησε αυτή της η κίνηση, η Shell ζήτησε συγγνώμη, ανακοινώνοντας πως αποσύρεται από τη συμμετοχή της σε όλους τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Παράλληλα η εταιρεία είχε ήδη δεσμευτεί να εγκαταλείψει όλα τα κοινοπρακτικά σχήματα στα οποία συμμετείχε στη Ρωσία. Στα τέλη του 2021, η εταιρεία διέθετε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία στις εν λόγω επιχειρήσεις στη Ρωσία.

Η βρετανική BP αποφάσισε να εγκαταλείψει τον ρωσικό κρατικό γίγαντα πετρελαίου και φυσικού αερίου Rosneft, αποκαλύπτοντας ότι αποχωρεί από το 19,75% της συμμετοχής της που κατέχει από το 2013. Επιπροσθέτως, ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπέρναρντ Λούνεϊ παραιτείται από το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft με άμεση ισχύ ενώ και ο διευθυντής της εταιρείας που ορίστηκε από την BP, Μπομπ Ντούντλεϊ παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft.

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια πράξη που έχει τραγικές συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή. Η BP δραστηριοποιείται στη Ρωσία για περισσότερα από 30 χρόνια, συνεργαζόμενη με εξαιρετικούς Ρώσους συναδέλφους. Ωστόσο, αυτή η στρατιωτική δράση αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αλλαγή. Αυτό οδήγησε το διοικητικό συμβούλιο της BP στο συμπέρασμα, μετά από ενδελεχή διαδικασία, ότι η εμπλοκή μας με τη Rosneft, μια κρατική επιχείρηση, απλά δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε ο πρόεδρος της BP.

Η απόφαση της BP χαιρετίστηκε από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Αλλά και η νορβηγική Equinor αποφάσισε να αποχωρήσει από τις κοινοπραξίες της στη Ρωσία, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η εταιρεία ενημέρωσε για την απόφασή της να σταματήσει τις νέες επενδύσεις στη Ρωσία και να ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου από τις ρωσικές κοινοπραξίες της.