Οι επιδιώξεις Ερντογάν για τη Γάζα και οι μπίζνες 15 δισ. δολ με την Αίγυπτο
Turkish Presidency via AP
Turkish Presidency via AP

Οι επιδιώξεις Ερντογάν για τη Γάζα και οι μπίζνες 15 δισ. δολ με την Αίγυπτο

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αίγυπτο και η συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι, είχε στόχο να κλείσει ένα δύσκολο μέτωπο και να αποκαταστήσει μια σημαντική εμπορική σχέση μεταξύ δυο χώρων με 110 εκατομμύρια πληθυσμό η μια και 85 εκατομμύρια η άλλη.

Κυρίως όμως το ταξίδι του Τούρκου Προέδρου στην πρώτη του επίσκεψη στην Αίγυπτο, από το 2012, επεδίωκε να αποκτήσει πράσινο φως από τη μεγαλύτερη αραβική χώρα για εμπλοκή στα ζητήματα περιοχής, και στην ανοικοδόμηση της Γάζας, καθώς και να ανακατέψει την τράπουλα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι επιλογές του και τα Τουρκολυβικά μνημόνια τον έχουν βγάλει εκτός εξελίξεων. Το τι ακριβώς πέτυχε θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Με βάση όσα ο ίδιος δήλωσε χθες, η Τουρκία είναι έτοιμη για συνεργασία με την Αίγυπτο για την ανοικοδόμηση της Γάζας, ενώ υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει το εμπόριο με τη βορειοαφρικανική χώρα στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Φατάχ αλ Σίσι, ο Ερντογάν δήλωσε πως η ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα ήταν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών τους, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες αξιολογούν τη συνεργασία σε θέματα ενέργειας και άμυνας.

«Προτεραιότητά μας είναι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν, ώστε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα χωρίς εμπόδια», είπε και πρόσθεσε πως η Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσει να συνεργάζεται και να στέκεται αλληλέγγυη στους «Αιγύπτιους αδελφούς» της για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε: «Καλωσορίζω τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη του επίσκεψη στην Αίγυπτο εδώ και 10 χρόνια για να ανοίξουμε μια νέα σελίδα μεταξύ των δύο χωρών, να εμπλουτίσουμε τις διμερείς μας σχέσεις και να τις βάλουμε στον σωστό δρόμο».

Η επίσκεψη σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι σχέσεις των οποίων είχαν φθαρεί λόγω του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Αίγυπτο το 2013 και των συνεπειών του για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία στήριζε ο Ερντογάν.

Ο πάγος μεταξύ των δύο προέδρων άρχισε να σπάει τον Νοέμβριο του 2022, όταν αντήλλαξαν χειραψία στο περιθώριο του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, και μετά τον αμοιβαίο διορισμό πρέσβεων από τις δύο χώρες το περασμένο καλοκαίρι.