Έρχεται ρινικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού
Shutterstock
Shutterstock

Έρχεται ρινικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Ρινικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ετοιμάζουν οι επιστήμονες, με στόχο να δημιουργήσουν αντισώματα στη βλεννογόνο, από όπου περνάει πρώτα ο ιός. «Στο ενέσιμο εμβόλιο η ανοσία κατανέμεται στο αίμα ή σε όλο το σώμα. Που σημαίνει ότι οι ιοί του κορονοϊού που διεισδύουν μέσω της επιφάνειας των βλεννογόνων της μύτης και του λαιμού γίνονται αντιληπτοί από το ανοσοποιητικό σύστημα σχετικά αργά για να καταπολεμηθούν» λέει ο Εμμάνουελ Βίλερ, από το κέντρο Μοριακής Βιολογίας. «Και τότε είναι πολύ αργά για να αποτρέψουμε τη μόλυνση ή τη μετάδοση του ιού».Τα εμβόλια του βλεννογόνου αντίθετα δημιουργούν ανοσία απευθείας στο σημείο εισόδου του Sars-CoV-2 και στη συνέχεια τον καταπολεμούν άμεσα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι Ινδία και η Κίνα ενέκριναν δύο παρασκευάσματα. Δεκάδες άλλα υποψήφια προς έγκριση βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης, μερικά ήδη στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Αξίζει η επισήμανση ότι οι εξασθενημένοι ιοί δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν, ή έστω μόνο ελάχιστα και επομένως δεν μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Μεταφέρουν όμως γενετικό υλικό από τον Sars-Cov-2 στα κύτταρα της βλεννογόνου μεμβράνης με αποτέλεσμα το σώμα να σχηματίζει αντισώματα και άλλες ανοσοποιητικές ουσίες κατά του κορονοϊού. Η ελπίδα είναι ότι η ανοσία που δημιουργείται στους βλεννογόνους μπορεί να δημιουργήσει μακρά ανοσία και να φρενάρει τη μετάδοση του παθογόνου ιού.

«Πόσο καλά αυτό λειτουργεί, δεν το γνωρίζουμε προς το παρόν, γιατί έχουν δημοσιευτεί μόνο λίγα δεδομένα από τις βασικές μελέτες» λέει ο Λάιφ Σάντερ, ανοσολόγος και ερευνητής εμβολίων στην Πανεπιστημιακή Κλινική Charité του Βερολίνου.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία στη μέτρηση της ανοσίας στους βλενογόννους. Για παράδειγμα, πόσο υψηλό πρέπει να είναι το επίπεδο των αντισωμάτων στη βλεννογόνο, για να μπορούμε να κάνουμε λόγο για ανοσία σε αυτό το σημείο; «Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, αλλά βασικά χρειάζονται τέτοια εμβόλια» λέει ο Σάντερ. «Είναι λυπηρό ότι η έρευνα δεν διεξάγεται με την ίδια ένταση στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ». Ωστόσο, μελέτες γίνονται για τέτοια εμβόλια και εκτός Ασίας.

Πηγή: DW