Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Σλοβακίας σχετικά με το σχέδιο της ΕΕ για σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με επιστολή που έχει στη διάθεσή του το Reuters, την ώρα που οι Βρυξέλλες προσπαθούν να ξεκλειδώσουν μια συμφωνία για τις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Η Σλοβακία μπλοκάρει το τελευταίο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έως ότου αντιμετωπιστούν οι ενστάσεις της για την ξεχωριστή πρόταση της Επιτροπής που προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έως την 1η Ιανουαρίου 2028.
Η Μπρατισλάβα υποστηρίζει ότι η απομάκρυνση από το ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις, αύξηση των τιμών και των τελών διέλευσης, καθώς και αξιώσεις αποζημίωσης από τη ρωσική Gazprom.
Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με τη Σλοβακία για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών, σύμφωνα με την επιστολή που είδε το Reuters.
Στην επιστολή, η οποία απευθύνεται στον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο και φέρει την υπογραφή της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρεται ότι η Επιτροπή θα διευκρινίσει τον τρόπο ενεργοποίησης ενός μηχανισμού «έκτακτης διακοπής», σε περίπτωση που οι τιμές του φυσικού αερίου αυξηθούν λόγω περιορισμένης προσφοράς στη διάρκεια της μετάβασης.
«Συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη που επηρεάζονται άμεσα, ιδίως με τη Σλοβακία, ώστε η απεξάρτηση της ΕΕ από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας να είναι σταδιακή και καλά συντονισμένη», τονίζεται στο κείμενο.
Σύμφωνα με την επιστολή, οι Βρυξέλλες θα προτείνουν επίσης λύση για τη μείωση του κόστους των διασυνοριακών τελών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο για τη Σλοβακία.
Η επιστολή, με ημερομηνία Τρίτη, σημειώνει ακόμη ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να παρέμβει σε ενδεχόμενες νομικές διαμάχες που ενδέχεται να προκύψουν λόγω της εξόδου από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η ΕΕ επιδιώκει να καταλήξει σε συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων την Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Οι κυρώσεις απαιτούν ομόφωνη έγκριση από τα 27 κράτη μέλη.
Όσον αφορά την πρόταση για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έως την 1η Ιανουαρίου 2028 - με τη σταδιακή κατάργηση να ξεκινά το επόμενο έτος - απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία για την έγκρισή της, γεγονός που σημαίνει ότι η Σλοβακία δεν διαθέτει δικαίωμα βέτο.