Επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Παιδείας στην Ταϊβάν - Η αντίδραση της Κίνας

Επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Παιδείας στην Ταϊβάν - Η αντίδραση της Κίνας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε την Τρίτη ότι υπέβαλε διπλωματικό παράπονο στη Γερμανία σχετικά με την επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Παιδείας στην Ταϊβάν. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «άθλια συμπεριφορά» εκ μέρους της Γερμανίας και της υπουργού.

Η Κίνα θεωρεί τη δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν ως δικό της έδαφος και έχει αυξήσει τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές πιέσεις για να διεκδικήσει αυτές τις αξιώσεις. 

Από τη μεριά της, η ομοσπονδιακή υπουργός Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ, δήλωσε πως ήταν τιμή της να επισκεφθεί την «αξιόλογη εταίρο» Ταϊβάν και, τόνισε, πως το ταξίδι της δεν έχει καμία σχέση με στρατηγικά «παιχνίδια».

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανία για «Μία Κίνα»

Η πολιτική επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς το Βερολίνο επανεξετάζει τους μέχρι πρότινος στενούς δεσμούς του με την Κίνα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στη καθημερινή ενημέρωση τύπου πως «Η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσει αμέσως να συνδέεται και να αλληλεπιδρά με τις αυτονομιστικές δυνάμεις της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, να σταματήσει αμέσως να στέλνει λανθασμένα μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις της ανεξαρτησίας της και να σταματήσει αμέσως να χρησιμοποιεί το ζήτημα της Ταϊβάν για να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας»

Η επίσκεψη στην Ταϊβάν τον Ιανουάριο από υψηλόβαθμους βουλευτές της Γερμανίας, είχε οδηγήσει και πάλι το Πεκίνο σε διαμαρτυρίες.

Η υπουργός Παιδείας, δήλωσε κατά την υπογραφή μιας τεχνολογικής συνεργασίας με τον υπουργό του Εθνικού Συμβουλίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ταϊβάν ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό για το υπουργείο μου και για μένα να προωθήσουμε τη συνεργασία με ομοϊδεάτες εταίρους».

«Αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει την ενίσχυση της συνεργασίας στη βάση των δημοκρατικών αξιών της διαφάνειας, του ανοίγματος, της αμοιβαιότητας και της επιστημονικής ελευθερίας», τόνισε.

Επίσης, πρόσθεσε πως «είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα το να είμαι η πρώτη υπουργός που ηγείται ειδικού κυβερνητικού τμήματος και επισκέπτεται την Ταϊβάν εδώ και 26 χρόνια»

«Η Ταϊβάν, με τα άριστα ερευνητικά της ιδρύματα, είναι ένας ιδιαίτερα αξιόλογος εταίρος».

Η Γερμανία, όπως και οι περισσότερες χώρες, δεν έχει επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν, αν και διατηρεί de facto πρεσβεία στην Ταϊπέι.

Δεδομένης της ιδιαιτερότητας του ταξιδιού, η Σταρκ-Βάτσινγκερ δεν είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν.

Σε αντίθεση με την πολιτική της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς αναπτύσσει μια νέα στρατηγική για την Κίνα, προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση από την οικονομική υπερδύναμη της Ασίας, που μέχρι σήμερα αποτελούσε ζωτική εξαγωγική αγορά για τα γερμανικά προϊόντα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η Γερμανίδα υπουργός δήλωσε: «Η στρατηγική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την Κίνα παραμένει αμετάβλητη. Στο βαθμό αυτό, η σημερινή επίσκεψη δεν συνδέεται με αυτό» .