Μπλίνκεν: Η Κίνα αντλεί διδάγματα από την δυτική στάση στην Ουκρανία
AP
AP

Μπλίνκεν: Η Κίνα αντλεί διδάγματα από την δυτική στάση στην Ουκρανία

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ αναχώρησε από τη Ρωσία σήμερα, ολοκληρώνοντας ένα τριήμερο ταξίδι που υπογράμμισε την επιθυμία του Πεκίνου και της Μόσχας να αναδιαμορφώσουν την παγκόσμια τάξη έναντι της δυτικής ισχύος, αλλά που προσέφερε ελάχιστη συγκεκριμένη πρόοδο όσον αφορά την υπόσχεση της Κίνας να προωθήσει την ειρήνη στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Σι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψαν σειρά συμφωνιών για την επέκταση του εμπορίου και την εμβάθυνση των στρατηγικών δεσμών. Ο Σι επανέλαβε ότι η Κίνα έχει «αμερόληπτη θέση» για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν αργότερα την Κίνα ότι «παπαγαλίζει τη ρωσική προπαγάνδα».

Όπως επισημαίνει η Washington Post στον απολογισμό του ταξιδιού του Σι, η πρόταση 12 σημείων της Κίνας δεν ασχολείται με την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας και είναι ασαφής για βασικά ζητήματα όπως η κυριαρχία της Ουκρανίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οποιαδήποτε επικείμενη κατάπαυση του πυρός θα αγόραζε μόνο περισσότερο χρόνο στα ρωσικά στρατεύματα για να ανασυνταχθούν και θα επικύρωνε ουσιαστικά μεγάλο μέρος της παράνομης προσάρτησης μεγάλων περιοχών της Ουκρανίας. Ο Σι αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα, αν και ο χρόνος των συζητήσεων αυτών δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Τελικά, αυτό που σίγουρα πέτυχε το ταξίδι Σι και η επίδειξη φιλίας με τον Πούτιν είναι να περιχαρακώσει τα δύο παγκόσμια στρατεύματα, αυτό της Ρωσίας - Κίνας κόντρα στις ΗΠΑ και τη  δυτική συμμαχία. 

«Κουτί της Πανδώρας»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν το εξέφρασε αυτό ξεκάθαρα σήμερα στους  Αμερικανούς βουλευτές λέγοντας ότι η πολιτική και υλική υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία αντιβαίνει στα συμφέροντα της Ουάσινγκτον.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι το Πεκίνο παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» τον τρόπο με τον οποίο η Ουάσινγκτον και ο κόσμος αντιδρούν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο αντίκτυπος της οποίας, όπως είπε, γίνεται αισθητός στην Ασία.

Μιλώντας στον απόηχο της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι αν επιτραπεί στη Ρωσία να επιτεθεί ατιμώρητα στη γείτονά της, αυτό θα «ανοίξει το κουτί της Πανδώρας» για επίδοξους επιτιθέμενους και θα οδηγήσει σε έναν «κόσμο συγκρούσεων».

«Το διακύβευμα στην Ουκρανία υπερβαίνει κατά πολύ την Ουκρανία ... Νομίζω ότι έχει βαθύτατο αντίκτυπο στην Ασία, για παράδειγμα», δήλωσε ο Μπλίνκεν, σημειώνοντας ότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα υπήρξαν σημαντικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας στη σύγκρουση.

Η εισβολή της Ρωσίας έχει οδηγήσει σε συζητήσεις σχετικά με το πώς ο πόλεμος θα επηρεάσει τη στρατιωτική σκέψη της Κίνας όσον αφορά την Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί που το Πεκίνο θεωρεί ως κυρίαρχο κινεζικό έδαφος.

«Νομίζω ότι αν η Κίνα το βλέπει αυτό - και το βλέπει πολύ προσεκτικά - θα αντλήσει διδάγματα για το πώς ο κόσμος ενώνεται, ή δεν ενώνεται, για να αντισταθεί σε αυτή την επιθετικότητα», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε ακρόαση υποεπιτροπής της Γερουσίας για τις πιστώσεις.

Ο Σι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλεσαν ο ένας τον άλλον ως «αγαπητό φίλο» όταν συναντήθηκαν στο Κρεμλίνο και συζήτησαν τις προτάσεις της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η πολιτική και υλική υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία αντιβαίνει στα συμφέροντα της Ουάσινγκτον, αλλά πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει δει ακόμη αποδείξεις ότι το Πεκίνο παρέχει στη Μόσχα θανατηφόρα βοήθεια για τη σύγκρουση.