Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συζήτησε την κατάσταση στην Ουκρανία με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, την Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, ενόψει της προγραμματισμένης τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, τη Δευτέρα.
Η διπλωματική κινητικότητα καταγράφεται λίγα μόλις 24ωρα μετά τις άκαρπες απευθείας συνομιλίες Ρωσίας–Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στάρμερ αργά την Κυριακή, οι ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, καλώντας τον Πούτιν να προσέλθει σοβαρά σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση που η Ρωσία δεν εμπλακεί εποικοδομητικά στη διαδικασία.
Τις συνομιλίες επιβεβαίωσε αργότερα και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε μήνυμα που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του X. Ανέφερε ότι την Κυριακή, το βράδυ, μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, επικοινώνησαν με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει της αναμενόμενης για σήμερα επικοινωνίας του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Εναπόκειται στον Πρόεδρο Πούτιν να αποδείξει ότι πραγματικά επιθυμεί την ειρήνη και να αποδεχτεί την άνευ όρων 30ήμερη εκεχειρία που πρότεινε ο Πρόεδρος Τραμπ, με την υποστήριξη της Ουκρανίας και της Ευρώπης», έγραψε στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι συζήτησε το ζήτημα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, κατά την κοινή τους παρουσία στην τελετή ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ στο Βατικανό. Ο Μερτς είχε επίσης εκτενή συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο περιθώριο της τελετής.
«Συζητήσαμε με τον Μάρκο Ρούμπιο, μεταξύ άλλων, και την αυριανή τηλεφωνική επικοινωνία [Τραμπ–Πούτιν]. Συμφωνήσαμε να υπάρξει νέα συνεννόηση με τους τέσσερις ηγέτες και τον Αμερικανό πρόεδρο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνομιλίας», δήλωσε ο καγκελάριος.
Ο πρόεδρος Τραμπ, από την πλευρά του, έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να μιλήσει τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Ζελένσκι, προκειμένου να διερευνηθούν τρόποι για τον τερματισμό του «λουτρού αίματος», όπως χαρακτήρισε τον πόλεμο.
Από τη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε στα ρωσικά πρακτορεία ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την επικοινωνία των δύο ηγετών.
Οι συνομιλίες της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη ήταν η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο επαφή μεταξύ των δύο πλευρών από τον Μάρτιο του 2022, λίγες εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν μόνο σε συμφωνία για την ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων πολέμου, σύμφωνα με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών - η μεγαλύτερη ανταλλαγή από την έναρξη του πολέμου.
Ωστόσο, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο με γνώση των συνομιλιών, οι Ρώσοι διαπραγματευτές ζήτησαν την πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από όλες τις περιοχές που διεκδικεί η Μόσχα, ως προϋπόθεση για κατάπαυση του πυρός - αίτημα που το Κίεβο απορρίπτει κατηγορηματικά, καθώς η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως τις συγκεκριμένες περιοχές.
Νέες επιθέσεις και φόβοι για εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου
Την ίδια ώρα, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ενδεχομένως για λόγους εκφοβισμού προς το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους.
Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR) δήλωσε ότι η Ρωσία πρόκειται να εκτοξεύσει τον πύραυλο για σκοπούς «εκπαίδευσης και μάχης», από την περιοχή Σβερντλόφσκ, με εκτιμώμενη εμβέλεια άνω των 10.000 χιλιομέτρων.
Παράλληλα, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν μαζική νυχτερινή επίθεση με drones, την πιο σφοδρή από την αρχή του πολέμου, με στόχο πολλές περιοχές της χώρας – μεταξύ αυτών και το Κίεβο, όπου μια γυναίκα έχασε τη ζωή της.
Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας, η Ρωσία εκτόξευσε 273 drones Shahed και άλλους τύπους μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Από αυτά, 88 καταστράφηκαν και 128 «εξαφανίστηκαν», όπως αναφέρεται, «χωρίς αρνητικές συνέπειες».
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Γιούλια Σβιριντένκο, χαρακτήρισε την επίθεση «ιστορικό ρεκόρ», κατηγορώντας τη Μόσχα ότι έχει «ξεκάθαρο στόχο να συνεχίσει να σκοτώνει αμάχους».
Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στο Κίεβο, Ζέιν Μπασράβι, μετέδωσε ότι «οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν επί εννέα ώρες μέσα στη νύχτα», με πολίτες να καταφεύγουν και πάλι σε υπόγειους σταθμούς του μετρό για προστασία.
Πηγή: Reuters, BBC, Al jazeera