ΕΟΚΕ: Συμμετοχή εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών από υποψήφιες χώρες προς ένταξη στην Ε.Ε

ΕΟΚΕ: Συμμετοχή εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών από υποψήφιες χώρες προς ένταξη στην Ε.Ε

Τη συμμετοχή, από το 2024, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών από χώρες υποψήφιες για ένταξη στην Ε.Ε. στο συμβουλευτικό έργο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Όλιβερ Ρέπκε κατά την έναρξη των εργασιών του 9ου Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη.

Η ΕΟΚΕ - γέφυρα μεταξύ των πολιτών, της κοινωνίας των πολιτών και των θεσμών της Ε.Ε., που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη στήριξη της ενσωμάτωσης και των ευρωπαϊκών αξιών στην Ε.Ε. - ενέκρινε την πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος όταν ανέλαβε πριν από έξι μήνες την προεδρία. Έτσι από το 2024 αρχίζει η υλοποίηση του πρότζεκτ με τον ορισμό μελών από «χώρες της διεύρυνσης της Ε.Ε.» στα όργανά της.

«Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουν να αναλύσουν το προφίλ της κάθε χώρας ξεχωριστά και ότι θα τη βοηθήσουν να προχωρήσει στην πορεία της ενσωμάτωσης στην Ε.Ε.» τόνισε επισημαίνοντας ότι «με έναν ακόμη πόλεμο στα σύνορα της Ευρώπης η έναρξη της Διεύρυνσης γίνεται μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ε.Ε και είναι σε εξέλιξη σοβαρές συζητήσεις για την αναγκαιότητα η Ε.Ε. να δεχθεί νέα μέλη στην οικογένειά της».

«Περιμένουμε με ανυπομονησία το φετινό Πακέτο Διεύρυνσης και το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που θα ανακοινωθούν από την Ε.Ε. Αναμένουμε να δούμε σε αυτά καινοτόμες λύσεις, που θα βοηθήσουν τις υποψήφιες χώρες να ενταχθούν δυνατότερα, καλύτερα και γρηγορότερα στις δομές και τους πόρους της Ε.Ε.» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ.

«Εμείς ως Συμβουλευτικός Φορέας είμαστε εδώ να βοηθήσουμε και να εκπροσωπήσουμε την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών» διαβεβαίωσε υπενθυμίζοντας ότι συγκεκριμένες προϋποθέσεις για επιτυχή ένταξη στην Ε.Ε. όπως το κράτος δικαίου, τα οικονομικά κριτήρια και η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα συμπεριλαμβάνονται στα θεμελιώδη κεφάλαια της διαπραγματευτικής διαδικασίας ένταξης.

Οι κοινωνικοί εταίροι και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην επιτήρηση των μεταρρυθμίσεων διασφαλίζοντας ότι οι χώρες τους κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ανέφερε.

Πάνω από ένα δισ. ευρώ για το πρόγραμμα Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία, Ντουμπράβκα Σουίτσα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, υπογράμμισε ότι στις σημερινές γεωπολιτικές συνθήκες δεν μπορούμε να έχουμε τη δημοκρατία δεδομένη, δεν μπορούμε να θεωρούμε την κοινωνία των πολιτών δεδομένη ενώ η εμβάθυνση της δέσμευσής μας προς τους πολίτες μπορεί να επιτευχθεί χέρι χέρι με την κοινωνία των πολιτών για την οικοδόμηση της δημοκρατίας για το μέλλον.

Τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να εργαστεί για την προστασία και στήριξη της κοινωνίας των πολιτών, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι το πρόγραμμα Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες χρηματοδοτείται με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

«Είναι το μεγαλύτερο ποσό που είχαμε ποτέ για αυτόν τον σκοπό» σημείωσε και αναφερόμενη στην πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε. τη χαρακτήρισε γεωστρατηγική επένδυση, αλλά επίσης μία επένδυση που αφορά τα όνειρα, τις ελπίδες, τις φιλοδοξίες και την καθημερινότητα των ανθρώπων.

«Οι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν καλύτερη ζωή, αν ζουν σε ασφαλή και ειρηνικό κόσμο. Η διεύρυνση πρέπει να είναι μία αξιοκρατική διαδικασία, ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων κυρίως στο κράτος δικαίου. Κάθε χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ αναμένεται να προωθήσει τις αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης» τόνισε.

«Το παρόν και το μέλλον της Ε.Ε. και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο. Η διαδικασία διεύρυνσης είναι ο δύσκολος δρόμος, αλλά η ικανοποίηση της ανταμοιβής της ένταξης αξίζει τον κόπο» επισήμανε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 9ο Φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων, διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ETF), το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (ΣΠΣ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop).

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EΟΚΕ) είναι συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ, το οποίο απαρτίζεται από εκπροσώπους οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων καθώς και άλλων ομάδων συμφερόντων.

Γνωμοδοτεί πάνω σε θέματα της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λειτουργώντας ως γέφυρα ανάμεσα στα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΕ και τους πολίτες της.