Ένωση γαλλικών ΑΠΕ: Το ενεργειακό πρόγραμμα της Λεπέν ένα βήμα πίσω για τη χώρα και το κλίμα

Ένωση γαλλικών ΑΠΕ: Το ενεργειακό πρόγραμμα της Λεπέν ένα βήμα πίσω για τη χώρα και το κλίμα

Το ενεργειακό πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν θα αντιπροσώπευε ένα βήμα πίσω σε περίπτωση επικράτησης της στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, δήλωσε ομάδα που εκπροσωπεί τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω για τη χώρα μας και για το κλίμα, αυξάνοντας τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, σε βάρος των φορολογουμένων και των πιο επισφαλών καταναλωτών», η Γαλλική Εμπορική Ένωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (SER) ανέφερε σε δήλωση της την Πέμπτη όπως μεταδίδει το Reuters. 

Το στρατηγείο της Λεπέν δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο, όπως αναφέρει το πρακτορείο. 

Η SER, της οποίας τα 450 μέλη περιλαμβάνουν τη γαλλική κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας EDF, τον ενεργειακό όμιλο Engie και τη μεγάλη εταιρεία πετρελαιοειδών TotalEnergies,πρόσθεσε ότι η πολιτική της Λεπέν θα οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας και χρεοκοπίες για τις εταιρείες ενεργειακής μετάβασης.

Η Λεπέν, η οποία έχει θέσει τα πυρηνικά στο επίκεντρο της εκστρατείας της, πρότεινε τη διάλυση των υφιστάμενων αιολικών πάρκων της Γαλλίας και τη μείωση των επιδοτήσεων στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, κάτι που θα απομάκρυνε το μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ενεργειακή στρατηγική του μπλοκ.

Την Τετάρτη, η Λεπέν είπε ότι ενώ η κλιματική κρίση δεν θα ήταν προτεραιότητα στην εξωτερική της πολιτική, δεν θα εγκαταλείψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015 για να περιορίσει τις εκπομπές CO2.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αντίπαλος της Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 24ης Απριλίου, δήλωσε ότι θα προωθούσε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως ευκαιρία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας εάν επανεκλεγεί. Αλλά πολλοί περιβαλλοντολόγοι και πολιτικοί αντίπαλοι επέκριναν επίσης το πρόγραμμά του ως μη αρκετά φιλόδοξο.

Η SER είπε ότι η ενεργειακή στρατηγική του Μακρόν, η οποία επίσης βασίζεται κυρίως στη δημιουργία νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, ήταν καλύτερη από εκείνη της Λεπέν "συγκριτικά", αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τα μέτρα που θα συνεπαγόταν. Τα κράτη της ΕΕ αναζητούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να απογαλακτιστούν από το ρωσικό φυσικό αέριο, αφού η Δύση επέβαλε ευρείες κυρώσεις μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.