Ένα βήμα πριν τον γκρεμό η Τερέζα Μέι

Ένα βήμα πριν τον γκρεμό η Τερέζα Μέι

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Αυτή την εβδομάδα, η Τερέζα Μέι αποφάσισε να πάρει το παιχνίδι στα χέρια της. Βλέποντας στενούς της συνεργάτες να την εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλο -όπως οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και ο Βρετανός διαπραγματευτής με την ΕΕ- διαπιστώνοντας ότι οι αντάρτες (τόσο από την πλευρά των οπαδών του «σκληρού» Brexit όσο και από εκείνη των φιλοευρωπαϊστών) στο κόμμα των Τόρις πληθαίνουν και ανακαλύπτοντας ότι δεν μπορεί πλέον να έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν, ρίχνει μια ζαριά που ενδεχομένως να είναι και η τελευταία της.

Πλέον, η ίδια η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα ηγείται των συνομιλιών αναφορικά με το Brexit, κάτι που σημαίνει ότι θα γνωρίζει από πρώτο χέρι τι συζητείται ανά πάσα στιγμή, αλλά και ότι θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Έτσι, είναι βέβαιο ότι θα μπορεί να αποφεύγει πιο αποτελεσματικά τις όποιες... τρικλοποδιές και εκπλήξεις, που μέχρι σήμερα την έχουν φέρει ουκ ολίγες φορές σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Ταυτόχρονα, όμως, γνωρίζει ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα χρεωθεί όλο το κόστος και θα τελειώσει ταπεινωμένη την πολιτική της καριέρα.

Φυσικά, υπάρχει και η άλλη εκδοχή: Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων να είναι η καλύτερη δυνατή για τη Βρετανία και η Μέι να πιστωθεί αυτή την επιτυχία και να κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή για τα πολλά επόμενα χρόνια -κερδίζοντας επάξια τον τίτλο της «νέας Θάτσερ». Όλες οι ενδείξεις, ωστόσο, οδηγούν στην εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο μάλλον αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας -εκτός των άλλων και επειδή η Μέι έχει πλέον αποδυναμωθεί τόσο πολύ ώστε έχει χάσει η ίδια την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειoψηφίας των συμπολιτών της.

Τα τρία σενάρια

Ακόμη και οι Βρυξέλλες, βλέποντας τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται, είναι μάλλον απίθανο να της κάνουν ιδιαίτερες χάρες -αντιθέτως, θα σκεφτούν σοβαρά να στριμώξουν ακόμη περισότερο στα σκοινιά τη Βρετανία και την πρωθυπουργό της, αναγκάζοντάς τους έτσι να σκεφτούν τις εξής λύσεις για να ξεφύγουν από το καναβάτσο: Είτε να συνθηκολογήσουν άνευ όρων, κάτι που θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο εσωτερικό της Βρετανίας -ίσως και σε μια επικίνδυνη ακροδεξιά και εθνικιστική στροφή, που θα υπονομεύσει και τη συμφωνία του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία. Είτε να κάνουν μια απονενοημένη προσπάθεια αντεπίθεσης, οδηγώντας σε πλήρη ρήξη με την απέναντι πλευρά και διακινδυνεύοντας πολλά για την επόμενη ημέρα -με την απειλή να είναι αντίστοιχη της προηγούμενης εκδοχής. Είτε, τέλος, να αναζητήσουν ένα (θεωρητικά) έντιμο συμβιβασμό, με αναθεώρηση της απόφασης που ελήφθη στο δημοψήφισμα του 2016 -πιθανώς με ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Προβλέψεις δεν θα κάνουμε -ακόμη. Εκτός από το σίγουρο, που είναι πως είτε έτσι είτε αλλιώς, η Μέι έχει ήδη τελειώσει πολιτικά.

Charles McQuillan/PA via AP