Εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό και αυστηρούς έλεγχους στις εξαγωγές με αιχμή τα είδη τεχνολογίας, προτείνει η ΕΕ

Εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό και αυστηρούς έλεγχους στις εξαγωγές με αιχμή τα είδη τεχνολογίας, προτείνει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την κοινή πρόταση για μια νέα δέσμη μέτρων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων. Η Κομισιόν προτείνει εμπάργκο στο ρωσικό χρυσό, ενώ θα ενισχύσει τους ελέγχους εξαγωγών διπλής χρήσης και προηγμένης τεχνολογίας. Τέλος, προτείνεται η παράταση των υφιστάμενων κυρώσεων της ΕΕ για έξι μήνες, έως την επόμενη αναθεώρηση στα τέλη Ιανουαρίου 2023. Η δέσμη θα συζητηθεί τώρα από τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο ενόψει της έγκρισής της. 

Η σημερινή δέσμη μέτρων διευκρινίζει μια σειρά από διατάξεις για την ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου για τους φορείς εκμετάλλευσης και την επιβολή της νομοθεσίας από τα κράτη μέλη. Επίσης, ευθυγραμμίζει περαιτέρω τις κυρώσεις της ΕΕ με εκείνες των συμμάχων και των εταίρων μας, ιδίως στο G7. Είναι σημαντικό ότι το πακέτο επαναλαμβάνει την αποφασιστική στάση της Επιτροπής για την προστασία της επισιτιστικής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σχολίασε πως «ο βίαιος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται αμείωτος. Ως εκ τούτου, προτείνουμε σήμερα να αυστηροποιήσουμε τις σκληρές κυρώσεις της ΕΕ κατά του Κρεμλίνου, να τις εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά και να τις παρατείνουμε μέχρι τον Ιανουάριο του 2023. Η Μόσχα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει υψηλό τίμημα για την επιθετικότητά της».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ, δήλωσε: «Οι κυρώσεις της ΕΕ είναι σκληρές και σκληρές. Συνεχίζουμε να στοχεύουμε όσους βρίσκονται κοντά στον Πούτιν και το Κρεμλίνο. Το σημερινό πακέτο αντικατοπτρίζει τη συντονισμένη προσέγγισή μας με διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της G7. Εκτός από αυτά τα μέτρα, θα υποβάλω επίσης προτάσεις στο Συμβούλιο για την εισαγωγή περισσότερων φυσικών προσώπων και φορέων στον κατάλογο, με παγωμένα περιουσιακά στοιχεία και περιορισμένη δυνατότητα ταξιδιού».

Τι σημαίνουν τα νέα μέτρα

Το σημερινό πακέτο εισάγει την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού, ενώ θα ενισχύσει τους ελέγχους εξαγωγών διπλής χρήσης και προηγμένης τεχνολογίας. Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχύσει την ευθυγράμμιση των κυρώσεων της ΕΕ με εκείνες των εταίρων μας της G7, ενώ θα ενισχύσει επίσης τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για να αυστηροποιήσει το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ.

Το πακέτο επαναλαμβάνει επίσης ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν στοχεύουν με κανέναν τρόπο το εμπόριο γεωργικών προϊόντων μεταξύ τρίτων χωρών και της Ρωσίας. Ομοίως, το κείμενο διευκρινίζει το ακριβές πεδίο εφαρμογής ορισμένων χρηματοπιστωτικών και οικονομικών κυρώσεων.

Τέλος, προτείνεται η παράταση των υφιστάμενων κυρώσεων της ΕΕ για έξι μήνες, έως την επόμενη αναθεώρηση στα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Η δέσμη θα συζητηθεί τώρα από τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο ενόψει της έγκρισής της.