Η διεθνής υποστήριξη αυξάνεται για τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου που θα διώξει τους Ρώσους ηγέτες για την εισβολή που διαρκεί 13 μήνες.
Εισαγγελέας Κιέβου: Οι Ρώσοι ηγέτες θα πρέπει να δικαστούν ερήμην ακόμη και αν δεν μπορούν να συλληφθούν
AP Photo/Peter Dejong
AP Photo/Peter Dejong

Εισαγγελέας Κιέβου: Οι Ρώσοι ηγέτες θα πρέπει να δικαστούν ερήμην ακόμη και αν δεν μπορούν να συλληφθούν

Η διεθνής υποστήριξη αυξάνεται για τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου που θα διώξει τους Ρώσους ηγέτες για την εισβολή που διαρκεί 13 μήνες.

Οι Ρώσοι ηγέτες θα πρέπει να δικαστούν για την εισβολή στην Ουκρανία, ακόμη και αν δεν μπορούν να συλληφθούν και να προσαχθούν στο δικαστήριο αυτοπροσώπως, δήλωσε την Πέμπτη ο ανώτατος εισαγγελέας του Κιέβου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντρί Κόστιν, μιλώντας στο Reuters κατά τη διάρκεια μιας στάσης του στη Χάγη όπου εδρεύει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, είπε ότι ένα προγραμματισμένο δικαστήριο για το έγκλημα της επίθεσης θα πρέπει να διεξάγει τις λεγόμενες «δίκες ερήμην».

Ο Κόστιν μίλησε μετά από συνάντηση με τον γενικό εισαγγελέα του ΔΠΔ, ο οποίος εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ίδιο και τον επίτροπο των παιδιών για το έγκλημα πολέμου της απέλασης παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Ενώ το ΔΠΔ μπορεί να διώξει εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στην Ουκρανία, δεν μπορεί να διώξει το έγκλημα της επίθεσης λόγω νομικών περιορισμών.

Η διεθνής υποστήριξη αυξάνεται για τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου που θα διώξει τους Ρώσους ηγέτες για την εισβολή που διαρκεί 13 μήνες, η οποία θεωρείται από τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Δύσης ως έγκλημα επιθετικότητας.

Το ειδικό δικαστήριο θα πρέπει να διώξει «την ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν, για το έγκλημα της επιθετικότητας», είπε ο Κόστιν.

«Πιστεύω ότι θα μπορούσε να (διεξαχθή) ερήμην, γιατί είναι σημαντικό να αποδοθεί ένα ζήτημα δικαιοσύνης για διεθνή εγκλήματα, ακόμη κι αν οι δράστες δεν βρίσκονται στο εδώλιο».

Τα διεθνή δικαστήρια πολύ σπάνια διεξάγουν δίκες ερήμην και οι κανόνες του ΔΠΔ ορίζουν συγκεκριμένα ότι ένας κατηγορούμενος ύποπτος πρέπει να είναι παρών κατά τη διάρκεια της δίκης.

Το μόνο πρόσφατο παράδειγμα διεθνούς ερήμην δίκης ήταν στην περίπτωση του Λιβάνου, για την οποία ένα δικαστήριο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ καταδίκασε τρεις άνδρες για τη δολοφονία του Λιβανέζου πολιτικού Ραφίκ Χαρίρι το 2005.

Στο μεταξύ, το ανώτατο ερευνητικό όργανο της Ρωσίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον του εισαγγελέα του ΔΠΔ και των δικαστών που εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν, το οποίο η Μόσχα χαρακτήρισε εξωφρενικό και νομικά άκυρο.

Η Ρωσία έχει δηλώσει δημόσια ότι έχει φέρει χιλιάδες Ουκρανά παιδιά στη Ρωσία σε αυτό που παρουσιάζει ως ανθρωπιστική εκστρατεία για την προστασία των ορφανών και των εγκαταλελειμμένων παιδιών στη ζώνη των συγκρούσεων.