ΕΕ - Μεταναστευτικό: Γιατί δεν υπέγραψαν τα συμπεράσματα της Συνόδου Πολωνία και Ουγγαρία
AP Photo/Darko Bandic
AP Photo/Darko Bandic

ΕΕ - Μεταναστευτικό: Γιατί δεν υπέγραψαν τα συμπεράσματα της Συνόδου Πολωνία και Ουγγαρία

Η Πολωνία και η Ουγγαρία αρνήθηκαν την Παρασκευή να υπογράψουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη μετανάστευση.

Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για μια κίνηση που αποσκοπεί στο να καταδείξει τη δυσαρέσκειά τους για την υπερψήφισή στις 8 Ιουνίου των νέων κανόνων για την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης και τον Υποχρεωτικό Μηχανισμό Αλληλεγγύης.

Η σημασία του ουγγροπολωνικού βέτο

Η συγκεκριμένη παράγραφος, στην οποία ασκήθηκε βέτο, εκφράζει τη λύπη της για την απώλεια ζωών των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, δεσμεύεται να καταπολεμήσει τη διακίνηση ανθρώπων και ζητά περισσότερη δουλειά για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Έτσι, έπρεπε να αφαιρεθεί από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, τα οποία απαιτούν ομοφωνία, και να μετονομαστεί σε «Συμπεράσματα του προέδρου της Συνόδου».

Το βέτο που άσκησαν ο Πολωνός πρωθυπουργός Mατέους Μοραβιέτσκι και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δεν έχει συνέπειες για την πολιτική της ΕΕ, καθώς οι νέοι κανόνες έχουν ήδη υπερψηφιστεί.

Παρ' όλα αυτά, πρόκειται για ένα μήνυμα ότι, παρά την υπερψήφισή τους, καμία από τις δύο χώρες δεν θα εγκαταλείψει τη μάχη και ίσως προκαλέσει προβλήματα για άλλα σχέδια που απαιτούν ομοφωνία, όπως η εν εξελίξει αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Οι νέοι κανόνες

Σύμφωνα με τη συμφωνία του Ιουνίου, κάθε χώρα της ΕΕ θα είναι υπεύθυνη για έναν καθορισμένο αριθμό μεταναστών, αλλά δεν θα πρέπει απαραίτητα να τους υποδέχεται. Οι χώρες που δεν επιθυμούν να λάβουν την ποσόστωσή τους θα μπορούν αντ' αυτού να επιλέξουν να βοηθήσουν τις χώρες που τους δέχονται με 20.000 ευρώ ανά απορριφθέντα μετανάστη, με εξοπλισμό ή με προσωπικό.

Η Πολωνία υποστηρίζει ότι το νέο σύστημα αναγκάζει τις χώρες είτε να δέχονται μετανάστες είτε να πληρώνουν. «Η Πολωνία δεν μπορεί να συμφωνήσει σε έναν υποχρεωτικό χαρακτήρα μετεγκατάστασης», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι

Ευρωπαίοι διπλωμάτες σχολίαζαν ότι η στάση της Πολωνίας έχει ως κίνητρο τις εκλογές του Οκτωβρίου, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα PiS μπορεί να χάσει την εξουσία. Το 2015, κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη, το PiS χρησιμοποίησε τις μεταναστευτικές ανησυχίες για να κερδίσει τις εκλογές.

Η Ουγγαρία είναι επίσης αντίθετη στην υποδοχή μεταναστών και έχει χρησιμοποιήσει το θέμα για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της. «Αγωνιζόμαστε εναντίον αυτής της απόφασης και δεν έχουμε καμία πρόθεση να την εφαρμόσουμε», ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός σύμβουλος του Όρμπαν στο Twitter.

Τι ανέφερε το προσχέδιο των συμπερασμάτων

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων υπάρχουν δύο παράγραφοι που αφορούν στο μεταναστευτικό, υπογραμμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την τρομερή απώλεια ζωών ως αποτέλεσμα της πρόσφατης τραγωδίας στη Μεσόγειο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην κατάρριψη του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών, συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης, και στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης, ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι μεταναστευτικές ροές και να αποφεύγεται η επιβίβαση των ανθρώπων σε τέτοια επικίνδυνα ταξίδια, προστίθεται.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η μετανάστευση είναι ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε τη μεταναστευτική κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εντός της ΕΕ με συνολικό τρόπο και σημείωσε το έργο που έχει αναληφθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής απάντησης.

Η προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη σταθερή πρόοδο στην εφαρμογή των συμπερασμάτων του της 9ης Φεβρουαρίου 2023, με έμφαση στις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης και στους μηχανισμούς χρηματοδότησής τους.

Μετά την πρόσφατη επιστολή της Επιτροπής, και με βάση τη μέχρι τώρα πρόοδο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να ενταθούν οι εργασίες σε όλους τους τομείς δράσης, κατά μήκος όλων των μεταναστευτικών οδών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η προεδρία καλεί το Συμβούλιο και την Κομισιόν να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά και να διασφαλίζουν την εφαρμογή των συμπερασμάτων του και να υποβάλουν σχετικές εκθέσεις. Καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει να εργάζεται για τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην επιστολή της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εξετάζει τις εργασίες αυτές.

Διαβάστε επίσης:

Βρυξέλλες: Χωρίς συμπεράσματα για το μεταναστευτικό

Σύνοδος ΕΕ: Ο Όρμπαν «μπλοκάρει» τη συμφωνία για το μεταναστευτικό

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειάζονται πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών