ΕΕ: Η περιορισμένη νομική προστασία εμποδίζει συμφωνίες για εμβόλια κατά του Covid-19

ΕΕ: Η περιορισμένη νομική προστασία εμποδίζει συμφωνίες για εμβόλια κατά του Covid-19

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει μόνο μερική προστασία στους δημιουργούς εμβολίων από τυχόν νομικές ευθύνες που μπορεί να προκύψουν αν τα εμβόλια κατά του Covid-19 δημιουργούν παρενέργειες, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σε μια κίνηση που δυσκολεύει τις συμφωνίες προαγοράς και έρχεται σε αντίθεση με την αμερικανική πολιτική.

Καθώς τα εμβόλια αναπτύσσονται σε χρόνο ρεκόρ εν μέσω της πανδημίας, υπάρχει δυνητικά μεγαλύτερος κίνδυνος να υπάρξουν αναπάντεχες παρενέργειες ή να μην αποδειχθούν αρκετά αποτελεσματικά. Το οικονομικό κόστος αυτών των ευθυνών αποτελεί βασικό ζήτημα διαπραγμάτευσης στις συνομιλίες των φαρμακευτικών εταιρειών με κυβερνήσεις που αναζητούν να εξασφαλίσουν δόσεις εμβολίων προκαταβολικά.

Εν μέσω αυτών των έκτακτων συνθηκών, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «είναι διατεθειμένες να καλύψουν οικονομικά ένα μέρος των ευθυνών των εταιρειών» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας όμως ότι παραμένουν σε ισχύ οι αυστηροί κανονισμούς της ΕΕ, σχετικά με την ευθύνη των εταιρειών για ό,τι διαθέτουν στην αγορά.

Οι κανονισμοί αυτοί καθιστούν τις εταιρείες υπεύθυνες για τα προϊόντα που διαθέτουν στην ευρωπαϊκή αγορά, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις. Το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ αύξησε την ευθύνη των φαρμακοβιομηχανιών το 2017 με την απόφασή του που ορίζει ότι οι χρήστες ενός εμβολίου έχουν το δικαίωμα να λάβουν αποζημίωση αν μπορούν αν αποδείξουν ότι ένα εμβόλιο προκάλεσε παρενέργειες.

Η μείωση των νομικών ευθυνών για τους κατασκευαστές εμβολίων αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς είναι κρίσιμης σημασίας για να επενδύσουν οι φαρμακοβιομηχανίες σε πειραματικά εμβόλια.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες με τις αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες Johnson & Johnson και Pfizer δήλωσαν στο Reuters ότι το ζήτημα των νομικών ευθυνών ήταν ένα από τα εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας.

Η μοναδική συμφωνία που έχει κλείσει έως τώρα η ΕΕ, για το εμβόλιο που αναπτύσσει η AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προσφέρει μόνο μερική νομική προστασία.

Το αμερικανικό σύστημα μεταφέρει το βάρος των νομικών ευθυνών εξολοκλήρου στην κυβέρνηση. Αυτή η διαφορά στάσης εξηγεί ίσως κατά ένα μέρος για ποιον λόγο η ΕΕ, παρόλο που έχει μεγαλύτερο πληθυσμό, έχει επιτύχει λιγότερες συμφωνίες για πιθανά εμβόλια κατά του Covid-19 από την Ουάσινγκτον.