Διέρρευσε κείμενο με εντολές του Σι για την αντιμετώπιση του ιού

Διέρρευσε κείμενο με εντολές του Σι για την αντιμετώπιση του ιού

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπινγκ φέρεται να έδωσε σαφείς εντολές και να ζήτησε σχέδιο για τον έλεγχο του ιού σε συνεδρίαση της ανώτατης επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος πριν ακόμα γίνουν ανακοινώσεις για τη μεταδοτικότητα του από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Εν μέσω ισχυρής εσωτερικής και διεθνούς κριτικής για τον τρόπο που οι αρχές της χώρας χειρίστηκαν τον ιό, γνωστό ως covid-19, το προπαγανδιστικό περιοδικό του ΚΚ "Qiushi" δημοσίευσε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο με τις εντολές του Σι. 

Σύμφωνα με το κείμενο, ο Σι ζήτησε από τους αξιωματούχους να δράσουν γρήγορα πριν ακόμα ανακοινωθεί επίσημα ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Έδωσα σαφείς εντολές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτμπιρό στις 7 Ιανουαρίου. Στις 20 Ιανουαρίου έδωσα ξανά οδηγίες και ζήτησα να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτές» φέρεται να λέει.  Το έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε δεν αναφέρει από ποτέ ήταν ενήμερο το Πολιτμπιρό για τη μεταδοτικότητα του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Αναλυτές ανέφεραν στην ιστοσελίδα South China Morning Post ότι ο Κινέζος πρόεδρος ο οποίος στην συνεδρίαση εκείνη κατηγόρησε τους αξιωματούχους της Ουχάν, προσπαθεί να κρατήσει με αυτόν τρόπο υπό έλεγχο την οργή των Κινέζων η οποία έγινε ακόμα μεγαλύτερη μετά το θάνατο του γιατρού Λι Γουενλιανγκ. Ο Λι που εργαζόταν σε τοπικό νοσοκομείο,  ήταν από τους πρώτους που αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τον ιο, όμως πέθανε μετά από επιπλοκές του covid-19. 

O Γου Κιανγκ, αναλυτής που ειδικεύεται στις ομιλίες του Σι χαρακτήρισε την δημοσιοποίηση «σπάνια» και «ενδιαφέρουσα» κυρίως υπό την έννοια της χρονικής στιγμής. Ο Γου σημειώνει στη South China Morning Post "είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί, προσπαθεί να δείξει ότι έκανε οτιδήποτε μπορούσε για να ελέγξει το ξέσπασμα του ιού". 

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ο πολιτικός επικεφαλής της αντιμετώπισης του ιού δεν είναι ο Σι αλλά ο πρωθυπουργός Λι Κεκιανγκ, την ώρα που ο πρόεδρος της χώρας έχει κάνει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις.

Ενδιαφέρον βέβαια παρουσιάζει το γεγονός ότι το περιοδικό Qiushi εκδόθηκε πριν λίγες μόνο μέρες,  την ώρα που η δυνατότητα επιβεβαίωσης των στοιχείων που αναφέρει είναι πρακτικά ελάχιστη, λόγω κυρίως του τρόπου με τον οποίο η Κίνα χειρίζεται τα μέσα ενημέρωσης.