Οι Βρυξέλλες γέμισαν κατασκόπους
shutterstock
shutterstock
POLITICO

Οι Βρυξέλλες γέμισαν κατασκόπους

Το ότι οι τοίχοι έχουν αυτιά είναι από καιρό γεγονός της ζωής των Βρυξελλών. Ωστόσο, η καταπολέμηση της κατασκοπείας λαμβάνει νέα διάσταση καθώς οι «ανιχνευτές κατασκόπων», της ΕΕ διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους απέναντι στη ρωσική εχθρότητα, την κινεζική κατασκοπεία και την επιστροφή της γεωπολιτικής των μεγάλων δυνάμεων.
Αρχικά, κανείς δεν ξέρει πραγματικά πόσοι κατάσκοποι δρουν στην πρωτεύουσα της ΕΕ. Όταν οι Βέλγοι αξιωματούχοι ασφαλείας πιέζονται να δώσουν έναν αριθμό, αστειεύονται λέγοντας, «κάποιος μπορεί να το μάθει, θα χαρούμε να μας το πει».

Σύμφωνα με το Politico, οι Βρυξέλλες φιλοξενούν όχι μόνο τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και το ΝΑΤΟ αλλά και περίπου 100 άλλους διεθνείς οργανισμούς και 300 ξένες διπλωματικές αποστολές. Μαζί αυτοί οι οργανισμοί, απασχολούν περίπου 26.000 εγγεγραμμένους διπλωμάτες, σύμφωνα με το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών. Κάθε ένας από αυτούς αποτελεί πιθανό κατάσκοπο.

Για έναν κατάσκοπο, το διπλωματικό διαβατήριο είναι το απόλυτο κάλυμμα. Όχι μόνο η σύγκρουση με τους κορυφαίους αξιωματούχους και η αποκάλυψη πληροφοριών είναι μέρος της περιγραφής των καθηκόντων, αλλά οι διπλωμάτες προστατεύονται βάσει της Σύμβασης της Βιέννης. Οι Βέλγοι αξιωματούχοι ασφαλείας εκτιμούν ότι, σε ορισμένες πρεσβείες, μεταξύ 10 και 20 τοις εκατό των διπλωματών είναι αξιωματικοί πληροφοριών.

Οι θέσεις εργασίας στον ακαδημαϊκό χώρο ή τις δεξαμενές σκέψης - μέρη όπου οι άνθρωποι πληρώνονται για να αποκτήσουν και να αναλύσουν πληροφορίες - είναι επίσης «ελκυστικά εξώφυλλα».

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών έκλεισε το Ινστιτούτο Κομφούκιος, ένα πρόγραμμα κινεζικής γλώσσας και πολιτισμού, το 2019, αφού ο διευθυντής του ινστιτούτου κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου. Το Βέλγιο απέβαλε επίσης έναν Κινέζο διδακτορικό φοιτητή το 2021, επειδή το ακαδημαϊκό του έργο ήταν ένα κάλυμμα για το έργο του στις υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Η δημοσιογραφία είναι ένα άλλο καλό «εξώφυλλο» αφού παρέχει πρόσβαση σε μια σειρά εκδηλώσεων και ευκαιριών στον Τύπο. Σύμφωνα με τις βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας, έως και ένας στους πέντε από τους Κινέζους δημοσιογράφους που εργάζονται στις Βρυξέλλες υποπτεύονται ότι είναι αξιωματικοί των πληροφοριών. Τόσοι πολλοί Κινέζοι κατάσκοποι είναι ύποπτοι ότι δρουν στις Βρυξέλλες που κάποιοι το αντιμετωπίζουν ως ένα είδος αστείου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ΝΑΤΟ έχουν το καθένα το δικό του γραφείο ασφαλείας, που εργάζεται για την πρόληψη της διείσδυσης κατασκόπων στα κτίριά τους και της πρόσβασης σε ευαίσθητα έγγραφα. Αλλά δεν υπάρχει επίσημη υπηρεσία πληροφοριών της ΕΕ, ή ακόμη και μια οργάνωση-ομπρέλα που να συντονίζει τις 27 εθνικές υπηρεσίες κατασκοπείας του μπλοκ - σε αντίθεση με τις εθνικές αστυνομικές δυνάμεις, όπου η Europol παίζει συντονιστικό ρόλο. 

Πηγή: POLITICO