Βρετανικό Μουσείο: Δεν τα επιστρέφουμε τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Βρετανικό Μουσείο: Δεν τα επιστρέφουμε τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ακόμα και την πιθανότητα του δανεισμού τους, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβικ Φίσερ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στα «ΝΕΑ». «Το Μουσείο δεν θα επιστρέψει μόνιμα τα Γλυπτά στην Ελλάδα» ξεκαθαρίζει. 

«Μπορώ να καταλάβω ότι οι Έλληνες έχουν μια ιδιαίτερη και παθιασμένη σχέση με αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και θέλουν να δουν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα», σημείωσε, αλλά, όπως πρόσθεσε: «εμείς εκθέτουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα μέσα σε ένα πλαίσιο παγκόσμιου πολιτισμού προβάλλοντας επιτεύγματα από όλο τον κόσμο κάτω από την ίδια στέγη».

Σε ότι αφορά την αποδοχή της άποψης ότι η Ελλάδα είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των γλυπτών ο κ. Φίσερ τόνισε, «Δε θα το αποδεχόμουν. Τα αντικείμενα της συλλογής του Βρετανικού μουσείου βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των επιτρόπων του Μουσείου» και τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση δανείου επ΄αόριστον των γλυπτών, καθώς και ότι το Βρετανικό Μουσείο όταν δανείζει, το κάνει σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία των αντικειμένων.

Στο σημείο αυτό ο κ. Φίσερ και τόνισε ότι το Μουσείο δανείζει κάθε χρόνο χιλιάδες αντικείμενα, δανείζει και στο μουσείο Ακρόπολης αλλά σε ότι αφορά τις φημολογούμενες κατά καιρούς συζητήσεις για το θέμα, απάντησε ότι δεν υπάρχουν συνομιλίες σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρτβιχ Φίσερ έχει πάρει ενεργά θέση στη συζήτηση που γίνεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα τονίζοντας, υπερασπιζόμενος την ιδιοκτησία τους από το βρετανικό κράτος και την αμετακίνητη θέση του, πως τα Γλυπτά πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.