Βρετανία: Ηχηρή παρέμβαση κατά του νομοσχεδίου για την παράτυπη μετανάστευση
AP Photo/Matt Dunham, File
AP Photo/Matt Dunham, File

Βρετανία: Ηχηρή παρέμβαση κατά του νομοσχεδίου για την παράτυπη μετανάστευση

Την απόσυρση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για την παράτυπη μετανάστευση ζητούν με κοινή επιστολή που απευθύνουν στον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, περισσότερες από 60 μη κυβερνητικές οργανώσεις, βουλευτές και ακαδημαϊκοί, προειδοποιώντας ότι «θα κοστίσει ανθρώπινες ζωές».

Εν όψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, οι υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένων των Anti-Slavery International, After Exploitation και Liberty, καταγγέλλουν ότι άνθρωποι που διαφεύγουν από τον κίνδυνο στερούνται του δικαιώματος να ζητήσουν άσυλο, απλώς και μόνο επειδή εισέρχονται παράτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι το σχέδιο νόμου δεν προσφέρει διασφαλίσεις κατά της κράτησης γυναικών, παιδιών, εγκύων ή ατόμων που πάσχουν από σοβαρές ψυχικές ή σωματικές νόσους.

Η επιστολή -υπογεγραμμένη επίσης από τις οργανώσεις Freedom from Torture και Women’s Institute and Refugee Action- αναφέρει ότι εφόσον εγκριθεί, η νομοθεσία «θα κοστίσει ζωές και θα είναι επιβλαβής για τους επιζώντες σύγχρονης δουλείας που προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους».

«Σύμφωνα με τα μέτρα, πολλοί επιζώντες δεν θα αναγνωρίζονταν ως θύματα, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου εξαπατήθηκαν με πλαστές προτάσεις εργασίας και έγγραφα ή αναγκάζονταν να περάσουν τα σύνορα μέσω απειλών και βίας. Εάν εγκριθούν, τα μέτρα θα οδηγήσουν τη σύγχρονη δουλεία στην ‘παρανομία’, στερώντας τη δυνατότητα των επιζώντων να καταγγέλλουν την εμπορία ανθρώπων και να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια», σημειώνουν.

Η επιστολή, που υπογράφηκε από βουλευτές των Εργατικών, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του κόμματος των Πρασίνων, εγείρει επίσης ανησυχίες για τη «δαιμονοποίηση» θυμάτων εμπορίας από κυβερνητικούς αξιωματούχους, τονίζοντας τους «αβάσιμους ισχυρισμούς» της υπουργού Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν, ότι άτομα που έχει επιβεβαιωθεί ότι ήταν θύματα διακίνησης «εμπαίζουν το σύστημα».

Ο Στιβ Βάλντς Σάιμονς, διευθυντής προγράμματος για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών στη Διεθνή Αμνηστία, αναφέρει: «Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί σοβαρά ότι το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μετανάστευση θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να ευδοκιμήσει η δουλεία και παρόμοια εγκληματική κακοποίηση -όχι απλώς σε επικίνδυνα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σε κοινότητες εντός της χώρας».

«Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στο να καταστήσει το υπουργείο Εσωτερικών ‘πηγή τρόμου’ για χιλιάδες ανθρώπους. Απαιτώντας από τις αρχές να αντιμετωπίζουν αυτούς τους ανθρώπους με απόλυτη περιφρόνηση για την ευημερία και τα δικαίωμά τους να αναζητούν ασφάλεια, αυτή η αποκρουστική νομοθεσία θα αναγκάσει τους ανθρώπους σε καταστάσεις, όπου θα γίνονται εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης και δεν μπορούν ποτέ να ξεφύγουν».

Οι προσφυγές κατά του νομοσχεδίου στα βρετανικά δικαστήρια και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στο Στρασβούργο θεωρούνται δεδομένες, εντούτοις η συντηρητική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει προς «ανάκτηση του ελέγχου των συνόρων της Βρετανίας», κατά δήλωση του Ρίσι Σούνακ. Η κυβέρνηση Σούνακ υποστηρίζει ότι η έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Κοινοτήτων θα αποτρέψει τους διακινητές να στέλνουν απελπισμένους ανθρώπους σε επικίνδυνα ταξίδια στη Μάγχη· 

Βάσει του επίμαχου νομοσχεδίου, που περιγράφεται από την κυβέρνηση ως «αυστηρό μεν, αλλά αναγκαίο και δίκαιο», κάθε μετανάστης ή πρόσφυγας που φθάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο παράτυπα, κυρίως με λέμβους μέσω της Μάγχης, θα κρατείται για διάστημα 28 ημερών και κατόπιν θα απελαύνεται προς τη χώρα του ή «προς ασφαλή τρίτη χώρα» (η Βρετανία έχει ήδη συνάψει αμφιλεγόμενη συμφωνία για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα). Επιβάλλονται ταυτόχρονα περιορισμοί στην επίκληση νόμων του βρετανικού κράτους εκ μέρους των μεταναστών για να μπλοκάρουν τη διαδικασία απέλασης.

Δικαίωμα υποβολής αιτήματος για την παροχή ασύλου δεν προβλέπεται, ενώ θα απαγορεύεται διά βίου η επανείσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταναστών που απελάθηκαν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαδικασίας. Υφίστανται ορισμένες εξαιρέσεις στην άμεση απέλαση εάν πρόκειται για παιδιά ή άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.