Βρετανία: Αντιδράσεις για την απόφαση συγχώνευσης του υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης με το Εξωτερικών

Βρετανία: Αντιδράσεις για την απόφαση συγχώνευσης του υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης με το Εξωτερικών

Τη συγχώνευση των υπουργείων Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης, υπό την ηγεσία του Ντόμινικ Ρααμπ ανακοίνωσε από τη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Το νέο υπουργείο, που στοχεύει στη μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ του σχήματος της κρατικής διοίκησης, θα ονομάζεται πλέον υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης.

Ο Τζόνσον δήλωσε στους βουλευτές «Δίνουμε τόση βοήθεια στη Ζάμπια όση και στην Ουκρανία, αν και η τελευταία είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη θεσμική της δέσμευση να διαθέτει δαπάνη στο 0,7% του ΑΕΠ της χώρας προς την εξωτερική βοήθεια (σήμερα το υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης έχει προϋπολογισμό 15,2 δισεκατομμύρια λίρες).

Με φόντο την απόφαση Τζόνσον πρώην πρωθυπουργός του Εργατικού Κόμματος Tόνι Μπλερ εξέφρασε «πλήρη απογοήτευση» για την απόφαση του πρωθυπουργού, ο επίσης πρώην πρωθυπουργός Εργατικός Γκόρντον Μπράουν έκανε λόγο για την κατάργηση ενός από τα «μεγάλα διεθνή κεφάλαια του Ηνωμένου Βασιλείου», ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε την απόφαση «λανθασμένη».

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού  αντιμετωπίστηκε με οργή και απογοήτευση από τους ανθρώπους των φιλανθρωπικών οργανώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Στέφανι Ντρέιπερ, Διευθύνων Σύμβουλος της Bond, ενός βρετανικού δικτύου διεθνών αναπτυξιακών ΜΚΟ, δήλωσε ότι η ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορονοϊού, δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή.

«Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη παγκόσμια πανδημία στη διάρκεια της ζωής μας και χρειαζόμαστε ένα παγκοσμίως σεβαστό, ανεξάρτητο Τμήμα Διεθνούς Ανάπτυξης που διαθέτει τη σχετική εμπειρία ικανό να υπερασπιστεί τις ανάγκες των φτωχότερων ανθρώπων του κόσμου».

Η Oxfam Βρετανίας -- η πιο γνωστή ίσως βρετανική ΜΚΟ ανακοίνωσε σχετικά «Είναι απίστευτο το γεγονός ότι σε καιρό όπου δεκαετίες προόδου βρίσκονται υπό απειλή από την Covid-19, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αχρηστεύσει το υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης, έναν παγκόσμιο πρωτοπόρο στη μάχη κατά της φτώχειας.

Με μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους σε κίνδυνο να οδηγηθούν στη φτώχεια, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να ενισχύσει τις προσπάθειες για την προστασία των ζωών, αλλά αντίθετα διαλέγει να υποχωρήσει».

AP Photo/Alberto Pezzali