Βραζιλία: Άγαλμα της δολοφονημένης Μαριέλε Φράνκου εγκαινιάστηκε στο Ρίο

Βραζιλία: Άγαλμα της δολοφονημένης Μαριέλε Φράνκου εγκαινιάστηκε στο Ρίο

Άγαλμα της αφροβραζιλιάνας Μαριέλε Φράνκου, της δημοτικής συμβούλου του Ρίο ντε Ζανέιρο η δολοφονία της οποίας το 2018 παραμένει ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα, εγκαινιάστηκε χθες Τετάρτη, ημέρα που η ακτιβίστρια θα συμπλήρωνε τα 43 της χρόνια.

Έργο του βραζιλιάνου καλλιτέχνη Έντγκαρ Ντουβιβίρ, το χάλκινο άγαλμα σε φυσικό μέγεθος, που χρηματοδοτήθηκε με δωρεές, στήθηκε στην Μπουράκου ντο Λούμε, πλατεία στο κέντρο του Ρίο όπου η εκλιπούσα οργάνωνε πολιτικές συγκεντρώσεις για να ενημερώνει για τη δουλειά της στο δημοτικό συμβούλιο όταν ήταν μέλος του.

«Σε μια κοινωνία άκρως ρατσιστική, το άγαλμα της Μαριέλε Φράνκου τοποθετήθηκε για να μας θυμίζει τον κόσμο που θέλουμε να οικοδομήσουμε», είπε η Μόνικα Μπενίσιου, η σύντροφος της δολοφονημένης δημοτικής συμβούλου.

Το μνημείο εικονίζει τη Μαριέλε Φράνκου χαμογελαστή, με υψωμένη την αριστερή γροθιά.

Γεννημένη στη Μαρέ, μεγάλο συγκρότημα από φαβέλες στο Ρίο, η Μαριέλε Φράνκου δολοφονήθηκε από ένοπλο μαζί με τον οδηγό της, τον Άντερσον Γκόμες, τη 14η Μαρτίου 2018, σε ηλικία 38 ετών. Το αυτοκίνητο που τη μετέφερε έγινε κόσκινο από τις σφαίρες ενώ επέστρεφε στο σπίτι της από μια συνεδρίαση στο κέντρο.

Η δολοφονία της χαρισματικής πολιτικού είχε προκαλέσει σάλο και έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στη Βραζιλία και στο εξωτερικό.

Μέλος του κόμματος της αριστεράς PSOL, λεσβία, μητέρα ενός κοριτσιού ηλικίας 23 ετών σήμερα, η Μαριέλε Φράνκου αγωνιζόταν για χρόνια εναντίον της δυσανάλογης αστυνομικής βίας και υπέρ των δικαιωμάτων των κατοίκων των φτωχογειτονιών, ειδικά των νεαρών μαύρων, των γυναικών, των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά τον θάνατό της, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά σκοτεινά σημεία όσον αφορά τη δολοφονία της.

Τον Μάρτιο του 2019, οι αρχές συνέλαβαν δύο αστυνομικούς, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο φερόμενος ως δολοφόνος και ο δεύτερος ο οδηγός του αυτοκινήτου το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην καταδίωξη της πολιτικού. Τους βάραιναν επίσης υποψίες ότι συνδέονταν με παραστρατιωτικές οργανώσεις που έσπερναν τον τρόμο σε ορισμένες λαϊκές συνοικίες στο Ρίο.

Αρνούνται ότι διέπραξαν το έγκλημα. Παραμένουν προφυλακισμένοι, ενόψει της ετυμηγορίας της δικαιοσύνης.

Όμως η αστυνομία δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση σε δύο βασικά ερωτήματα: ποιος διέταξε να δολοφονηθεί η Μαριέλε Φράνκου και γιατί.