Bloomberg: Πώς η κλιματική αλλαγή εκτοξεύει τις τιμές τροφίμων

Bloomberg: Πώς η κλιματική αλλαγή εκτοξεύει τις τιμές τροφίμων

Aλμα 300% στις τιμές του μαρουλιού στην Αυστραλία, αύξηση 50% στο ελαιόλαδο στην Ευρώπη και 80% στα λαχανικά στις ΗΠΑ: Eρευνητές από το Κέντρο Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδίδουν αυτές τις αυξήσεις σε ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ομάδα ανέλυσε 16 τέτοια φαινόμενα από το 2022 έως το 2024. Πολλά ήταν τόσο σπάνια που οι περιοχές δεν είχαν αντιμετωπίσει παρόμοιες συνθήκες πριν το 2020, όπως καταγράφεται στη δημοσίευση στο περιοδικό Environmental Research Letters.
 
Όπως τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης: «Πρωτοφανείς συνθήκες θα γίνουν όλο και πιο συχνές σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, νέα ρεκόρ ακραίων φαινομένων θα συνεχίσουν να καταγράφονται, ξεπερνώντας τα όρια στα οποία έχει προσαρμοστεί η γεωργική παραγωγή και η οικονομία.»

Η κλιματική αλλαγή φέρνει υψηλότερες θερμοκρασίες και έντονες βροχοπτώσεις, που μειώνουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών και αυξάνουν τις τιμές. Σύμφωνα με το Energy and Climate Intelligence Unit, το κόστος τροφίμων για τα βρετανικά νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 361 λίρες (περίπου $484) την περίοδο 2022–2023 λόγω των επιπτώσεων του κλίματος. 

Καταναλωτές σε όλο τον κόσμο αναφέρουν πως βλέπουν άμεσες αυξήσεις στους λογαριασμούς του σούπερ μάρκετ, γεγονός που δυσκολεύει την πρόσβαση στα βασικά αγαθά και δυσχεραίνει το έργο των κεντρικών τραπεζών στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Κατά την περίοδο 2020–2022, η Καλιφόρνια αντιμετώπισε τη χειρότερη τριετία ξηρασίας στην ιστορία της, με σχεδόν 1 εκατ. στρέμματα γεωργικής γης να παραμένουν ακαλλιέργητα, προκαλώντας απώλειες άνω των 2 δισ. δολαρίων. Στην Αριζόνα, η οποία καλύπτει μεγάλο μέρος της χειμερινής παραγωγής μαρουλιού των ΗΠΑ, η μείωση της παροχής νερού από τον ποταμό Κολοράντο επιδείνωσε την κατάσταση. Σε συνδυασμό με τον τυφώνα Ίαν που έπληξε τη Φλόριντα, οι τιμές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά άνω του 80%.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και η μελέτη συνιστά στις χώρες να εξετάσουν πολιτικές που θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να διαχειριστούν τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων. Τελικά, όμως, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα είναι το κλειδί για τη μείωση των κινδύνων πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων, λένε οι συντάκτες.