Βενεζουέλα: Το μπλακ άουτ «γονατίζει» ξανά τη χώρα

Βενεζουέλα: Το μπλακ άουτ «γονατίζει» ξανά τη χώρα

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα παρέμεινε στο σκοτάδι η Βενεζουέλα εξαιτίας της νέας μεγάλης βλάβης στο σύστημα ηλεκτροδότησης, προκαλώντας ανησυχία και οργή μεταξύ των πολιτών, τους οποίους ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε και πάλι σε διαδηλώσεις το Σάββατο.

Χθες, εικόνες από κεντρικές οδούς του Καράκας, έδειχναν ανθρώπους κρεμασμένους σαν τσαμπιά από τα λεωφορεία και άλλους να περπατούν για να φτάσουν στους προορισμούς τους, λόγω αδυναμίας του μετρό να λειτουργήσει. 

Παράλληλα, σχολικές δομές και δημόσιες υπηρεσίες έμειναν για τρίτη συνεχόμενη μέρα κλειστές όπως και αρκετές επιχειρήσεις.

Το δεύτερο αυτό μπλακ-άουτ, ξεκίνησε με εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης σε 17 από τις 23 πολιτείες της Βενεζουέλας, χωρίς να έχει μέχρι στιγμής ανθρώπινες απώλειες. Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Μαρτίου η διακοπή της ηλεκτροδότησης διήρκεσε πάνω από 100 συνολικά ώρες, τουλάχιστον 20 ανθρώπους που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία έχασαν τη ζωή τους λόγω έλλειψης γεννητριών, ενώ υπήρξαν εκατοντάδες αναφορές λεηλασιών σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Ο Υπουργός Επικοινωνιών Χόρχε Ροντρίγκεζ με του τηλεοπτικό μήνυμα, το οποίο δεν μπόρεσαν να δουν για πρακτικούς λόγους εκατομμύρια πολίτες, «έδειξε» τους «Αμερικανούς και τη φασιστική δεξιά» ως υπεύθυνους για τον «ηλεκτρικό πόλεμο» που δέχεται η χώρα. Η αδελφή του Ντέλσι Ροντρίγκεζ, αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας είχε κατηγορήσει και αυτή την αντιπολίτευση και τις ΗΠΑ για «το σαμποτάζ». Όπως και κατά τη διάρκεια του προηγούμενου περιστατικού όμως, οι αξιωματούχοι του καθεστώτος δεν κατάφεραν να φέρουν αποδείξεις στη δημοσιότητα για να στηρίξουν τα λεγόμενα τους. 

Σημειώνεται ότι η Βενεζουέλα μια χώρα 32 εκατομμυρίων κατοίκων εξαρτάται κατά 70% για την ηλεκτροδότηση της από το φράγμα Γκούρι. Η εξάρτηση αυτή οφείλεται στην απουσία επενδύσεων σε άλλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, όπως η Τοκόμα, η Μακάγκουα και Καρουάτσι

Με φόντο τα παραπάνω, εκτενές ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδα Guardian από τη χώρα και συγκεκριμένα από το Μαρακαιμπο, την «πετρελαϊκή πρωτεύουσα» ή «την απάντηση της Βενεζουέλας στο Χιούστον» όπως έλεγε ο άλλοτε πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες, είναι αποκαρδιωτικές. Ο ρεπόρτερ της εφημερίδας βρέθηκε εκεί λίγο μετά το προηγούμενο μπλακ-άουτ και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «λίγο μετά την άφιξη μας είδαμε τις περισσότερες κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης κλειστές από καμμένα λάστιχα, αυτοκίνητα και άλλα υλικά τα οποία είχαν τοποθετήσει εκεί απελπισμένοι άνθρωποι». 

Την ίδια ώρα, ο Νικολάς Μαδούρο δεν έχει προχωρήσει ακόμα στον ανασχηματισμό τον οποίο είχε προαναγγείλει από το Σάββατο κατά τη διάρκεια συγκέντρωσής οπαδών 

Εκτός από την έλλειψη ηλεκτρικού, η παρουσία Ρώσων στρατιωτών στη Βενεζουέλα δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα στη χώρα.

«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μαδούρο δεν έχει εμπιστοσύνη στους στρατιωτικούς της, αφού έφερε άλλους από το εξωτερικό», σχολίασε ο Γκουαϊδό.

Δύο ρωσικά αεροσκάφη που μετέφεραν περίπου 100 στρατιώτες και 35 τόνους υλικού έφτασαν στο Καράκας την Κυριακή.

Η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το θέμα συνεχίστηκε και χθες. «Η Ρωσία πρέπει να φύγει», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δέχθηκε στον Λευκό Οίκο την Φαμπιάνα Φλόρες, σύζυγο του Γκουαϊδο και «πρώτη κυρία της Βενεζουέλας», όπως την αποκάλεσε.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα συνέστησε στον Τραμπ να τηρήσει την υπόσχεσή του να αποσυρθεί από τη Συρία προτού ζητήσει από τη Ρωσία να αποσυρθεί από τη Βενεζουέλα.

«Προτού ορίσει την τύχη τρίτων χωρών θα τον συμβούλευα να τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει στη διεθνή κοινότητα», τόνισε.