Βαριά τραυματισμένη αλλά... όρθια η Τερέζα Μέι

Βαριά τραυματισμένη αλλά... όρθια η Τερέζα Μέι

Του Γιάννη Μαντζίκου

Η κατάσταση στην Βρετανία χαρακτηρίζεται ήδη ως πρωτοφανής. Ουδείς γνωρίζει ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα και κατά πόσο θα παραμείνει η όχι πρωθυπουργός η Τερέζα Μέι. Χαρακτηριστική η περιγραφή του: «διχασμένο Υπουργικό Συμβούλιο, διχασμένο κόμμα, διχασμένη χώρα».

Η Μέι βγαίνει από αυτήν την εβδομάδα σοβαρά τραυματισμένη αλλά όρθια, καθώς μπορεί να έχασε τον Ντομινίκ Ρααμπ τον βασικότερο Υπουργό της, όμως στο πλευρό της έμειναν τόσο ο Μάικλ Γκοουβ όσο και ο Λίαμ Φοξ. Υπουργοί οι οποίοι θεωρούνταν βασικοί υποστηρικτές του Brexit. Σημειώνεται ότι ο Independent πρόσφατα εκτιμούσε ότι η Μέι θα άντεχε μέχρι δύο απώλειες βασικών Υπουργών και φαίνεται ότι άντεξε.

Κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά αν όντως υπάρχουν οι περίφημες 48 διαφορετικές επιστολές που απαιτούνται για την κατάθεση μομφής κατά της Πρωθυπουργού και αν έχουν ήδη κατατεθεί στον πρόεδρο της επιτροπής 1922, Γκρέιαμ Μπρέιντι που προΐσταται του κομματικού οργάνου των Συντηρητικών. Χθες, ένας από τους βασικότερους πολέμιους της Μέι, ο Τζόναθαν Ρις-Μογκ έλεγε «θα δούμε».

Την ίδια στιγμή οι αντίπαλοι της κατηγορούνται ότι δεν έχουν σχέδιο τόσο για το κόμμα όσο και για την χώρα, δηλαδή σχέδιο εξόδου από την Ε.Ε. Παρά μόνο σχέδιο απομάκρυνσης της Τερέζα Μέι.

Αν πάντως η Μέι βγει κερδισμένη από μια τέτοια εσωκομματική μάχη, κανείς δεν μπορεί να κάνεις προβλέψεις για το μέλλον της συμφωνίας, η οποία με τα τωρινά αριθμητικά δεδομένα είναι καταδικασμένη.

Η επόμενη σημαντική ημερομηνία για το Brexit αναμένεται να είναι η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, που πιθανότατα θα συγκληθεί στις 25 Νοεμβρίου, ώστε να επισημοποιηθεί η «τεχνική συμφωνία». Έχει σημασία πάντως ότι μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό ο Ντόναλντ Τουσκ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο δήλωσε ότι προτιμά το καθόλου Brexit.

Σημαντικό ρόλο για τους 315 βουλευτές των Συντηρητικών που είναι διχασμένοι, θα παίξει εκτός της εσωκομματικής μάχης και η αγορά. Ήδη οι μεγαλύτερες εταιρείες, ενώσεις και βιομηχανίες κρούουν τον κώδωνα και ζητούν με τον τρόπο τους να ψηφιστεί η συμφωνία.

Το ίδιο ισχύει και για τους συμμάχους της Μέι στην κυβέρνηση, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα από την Β. Ιρλανδία (με 10 βουλευτές) οι οποίοι θέλουν με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να καταψηφίσουν και αυτοί. Χθες, η πανίσχυρη Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της Β. Ιρλανδίας ζήτησε από το κόμμα να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας.

Όπως δήλωσε εξάλλου η ίδια η Μέι έχει επιλέξει να... πέσει όρθια και μαχόμενη, ελπίζοντας ότι θα τη δικαιώσει η ιστορία και ότι οι εξελίξεις θα αποδείξουν ότι όντως η λύση που έφερε είναι η καλύτερη δυνατή υπό τις παρούσες συνθήκες. Εξάλλου όπως έχει γράψει ο πατέρας του Τζέιμς Μποντ, Ιαν Φλέμινγκ «ζήσε για να πεθάνεις μια άλλη μέρα».

Φωτογραφία AP